Debate για τη Δημόσια Τηλεόραση με τον Υπουργό Νίκο Παππά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
(το κείμενο είναι όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου)
 
Tους υποδεχθήκαμε στα γραφεία της εφημερίδας μας την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα. Αφορμή για τη συνάντηση, το γάντι που πέταξε ο Μάκης Βορίδης και σήκωσε ο Νϊκος Παππάς για μια συζήτηση των δυο τους, τετ α τετ, για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. Το... dabate λοιπόν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Εφημερίδας των Συντακτών» κι επεκτάθηκε σε γενικότερα θέματα ΜΜΕ και πολιτικής επικαιρότητας. Στο μοναδικό που φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής παραδέχεται καθυστέρηση στη λήψη απαραίτητων μέτρων ενίσχυσης του Τύπου και εμμέσως διαφωνεί με τις επιθέσεις του κυβερνητικού εταίρου τους Πάνου Καμμένου στην «Εφ.Συν.» με ψεύδη και λασπολογίες. Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ συμφωνεί με τα μέτρα αλλά ζητά συζήτηση για το ποια θα είναι αυτά και χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο «δυσανεκτικό στην όποια κριτική». 
 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε στην ΕΡΤ παραιτήσεις και ανακοινώσεις στελεχών που κάνουν λόγο για παραδιοίκηση, πελατειακό συνδικαλισμό, παρεμβάσεις, έλλειψη φιλοσοφίας, σχεδιασμού, προώθηση ημετέρων. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η ΕΡΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο; 
Νίκος Παππάς: «Η ΕΡΤ είναι στο καλύτερο σημείο από τότε που ξανάνοιξε. Είναι η πρώτη φορά, ακριβώς επειδή βγαίνει από τα μνημόνια, δηλαδή απαλλάσσεται κατά μεγάλο μέρος από την υποχρέωση να επιστρέφει το ανταποδοτικό τέλος και έχει τη δυνατότητα να πάρει πρόγραμμα. Κάνει το σχεδιασμό που πρέπει να κάνουν τα σύγχρονα τηλεοπτικά δίκτυα. Είναι η πρώτη τηλεόραση με υβριδικές υπηρεσίες. Έχει πάρα πολύ καλή διαδικτυακή πλατφόρμα, είναι μέσα στα μεγάλα γεγονότα, τα διεθνή και για πρώτη φορά έχει τη δυνατότητα να κάνει και τη δική της μυθοπλασία και να παίρνει ξένες σειρές. Τώρα, από εκεί και πέρα, είναι πάρα πολλά πράγματα που γίνονται τα οποία δεν θα ήθελα να σχολιάσω, γιατί ξέρετε, και η πολιτική ηγεσία πρέπει να μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση μέχρι ενός σημείου...» 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά κ. Βορίδη από το tweet σας, είστε υπέρ του «μαύρου» στην ΕΡΤ; Έχετε σκοπό να την κλείσετε και πάλι; 
Μάκης Βορίδης: «Είπα ότι βλέποντας την κατάσταση τής ΕΡΤ σήμερα, δεν μπορεί πλέον κανείς να διαφωνεί με τις αποφάσεις που έλαβε ο τότε Πρωθυπουργός. Το μαύρο, είναι προπαγάνδα, είναι ένας από τους ζωτικούς μύθους του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά υπήρξε η λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση που οδήγησε στη ΝΕΡΙΤ που επίσης είναι δημόσια τηλεόραση. Άρα, λοιπόν, το ερώτημα το οποίο έπρεπε να απαντηθεί τότε είναι, και στο οποίο συμφωνούσαν όλοι, με ποιο τρόπο κάνεις την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Μπορείς να την κάνεις εν λειτουργία ή πρέπει να πας σε μία μετάβαση διαφορετικού τύπου; Η εμπειρία, πια δείχνει ότι δεν μπορείς να το κάνεις εν λειτουργία. Γιατί αυτή την εικόνα που έχει ο κύριος Παππάς και την οποία σας περιέγραψε της απολύτου επιτυχίας, δεν συμμερίζονται πάρα πολλοί. (σ.σ.: Ο Μ. Βορίδης κάνει εκτενή αναφορά σε απολύσεις, παραιτήσεις, ανακοινώσεις και καταγγελίες στελεχών της ΕΡΤ από την περίοδο Σταύρου Καπάκου έως και πριν λίγες μέρες του Βασίλη Ταλαμάγκα)» . 
 
-ΜΑΝΙΑΤΗΣ. Εσείς κ. Βορίδη θεωρείτε, ότι αν κάποιος έχει ισχυρό πονοκέφαλο πρέπει να του πάρετε το κεφάλι; 
Μ. Β: «Να συμφωνήσουμε ότι έχει ισχυρό πονοκέφαλο; Γιατί δεν συμφωνούμε. Εδώ υπάρχει η τοποθέτηση ότι όλα είναι λαμπρά». 
Ν. Π: «Δεν είπα αυτό. Είπα ότι έχει την καλύτερη εικόνα από τότε που άνοιξε…» 
Μ. Β: «Με κατηγορίες για αδιαφάνεια, αμεροληψία, επιστροφή, λέει, σε αλήστου μνήμης εποχές. Αυτές είναι οι καταγγελίες που γίνονται από, τονίζω, τους ανθρώπους της Κυβέρνησης». 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως πιστεύετε ότι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η ΕΡΤ είναι να κλείσει και να ξανανοίξει; 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Όχι. Είναι μία φιλοδοξία η οποία, το τονίζω, εξαγγέλθηκε από τον κύριο Μόσιαλο, εξαγγέλθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιτυγχάνεται; Κάτι συμβαίνει εδώ, υπάρχει ένα θέμα. Οταν είχε εξαγγελθεί αυτή ακριβώς η αναδιοργάνωση, τότε συνέβαιναν πάρα πολλά στην ΕΡΤ, επειδή μου είπατε για το μαύρο... (σ.σ.: κ. Βορίδης αναφέρεται αναλυτικά σε μια σειρά από απεργίες και στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ από το 2011 μέχρι το 2013). Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η ΕΡΤ δεν έκλεισε με απόφαση του Σαμαρά. Η ΕΡΤ κλεισμένη ήταν. Και είχαν αποφασίσει να την κλείσουν αυτοί που δεν θέλουν καμία αναδιοργάνωση». 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει πάντως και η... φημολογία στην ΕΡΤ ότι το βασικό αφεντικό της είναι ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης... Ότι οι δικοί του άνθρωποι είναι οι περισσότεροι που μπαίνουν στις θέσεις κλειδιά… 
ΠΑΠΠΑΣ: «Πείτε μου στα σοβαρά εάν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν νόμοι, γίνονται προκηρύξεις και προχωράμε παρακάτω. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις, θα σας έλεγα να σπρώχνουμε τα πράγματα για να ολοκληρώνονται. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος, είναι προφανές. Η Ν.Δ.έχει, νομίζω, μία πάρα πολύ συμπαγή λογική. Λέει: θα κατεβάσω το ανταποδοτικό τέλος στο 1,5 ευρώ... Θυμάμαι στη Βουλή πάλι μία αντιπαράθεση με τον κύριο Βορίδη όπου εκεί ανέπτυξε την επιχειρηματολογία γιατί δεν πρέπει να υπάρχει το δίκτυο της ΕΡΤ το οποίο μεταφέρει το σήμα της. Άρα, τι θέλει η ΝΔ; Θέλει έναν παρία του τηλεοπτικού τοπίου... Ενοχλείται επειδή ξαναβρίσκει το βηματισμό της η ΕΡΤ...» 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τρία ολόκληρα χρόνια πάντως και δεν λέει να βρει αυτό το βηματισμό, δεν είναι τρεις μήνες... 
ΠΑΠΠΑΣ: «Με συγχωρείτε, ξέρετε τι σημαίνει να κλείσει ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας; Να μείνει πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις; Και να κουβαλάει και μέσα του αγκυλώσεις οι οποίες δεν ενοχλούν τον κύριο Βορίδη. Εμένα, ας πούμε, περισσότερο από τις αγκυλώσεις με εξόργιζε που δεν μπορούσε η ΕΡΤ να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το δικό της δίκτυο…» 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, κύριε Βορίδη όντως, είναι... ύποπτο. Είναι ένα σκοτεινό σημείο του «μαύρου» που έπεσε τότε. Γιατί δεν μπορούσε η ΕΡΤ να συμμετέχει μετά στο διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο και εμφανίστηκε μόνο η Digea. . 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ Δεν μπορούσε να καταθέσει ούτε καν τεχνικά στοιχεία για το διαγωνισμό... 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Αυτό, με συγχωρείτε, θεωρώ, χωρίς να ξέρω σε βάθος τη συγκεκριμένη κουβέντα, ότι είναι νομικά ανακριβές. Γιατί αν θυμάμαι καλά, η ΝΕΡΙΤ υπήρξε καθολικός διάδοχος της ΕΡΤ σε όλα». 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όταν ήρθε η ΝΕΡΙΤ είχε τελειώσει ο διαγωνισμός. Είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία που πέρασε το δίκτυο στην Digea... 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Αν υπήρξαν εκεί άλλου τύπου ολιγωρίες, δεν το ξέρω. Αλλά δικαιώματα εκ της μεταβάσεως δεν έχασε». 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βορίδη δεν έχουμε ακούσει την άποψη της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες που δόθηκαν. 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Η άποψή μας παραμένει αυτή που ήταν, αυτή που έχουμε υποστηρίξει. Δηλαδή τι; Ότι στην πραγματικότητα με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχουμε τη δυνατότητα για πολύ περισσότερες θέσεις. Αυτή είναι η άποψή μας». 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δόθηκαν πάντως περισσότερες αλλά δεν τις διεκδίκησαν... 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Σωστά. Είναι γιατί έχει φτιαχτεί ένα κανονιστικό πλαίσιο ασφυκτικό και το οποίο δεν επέτρεψε περισσότερες υποβολές. Η απάντηση, λοιπόν, και αυτό κατά τη γνώμη μου έχει γίνει σκόπιμα, φτιάχτηκε ένα δεσμευτικό λειτουργικό πλαίσιο, υπερβολικά δεσμευτικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο λειτούργησε αποτρεπτικά. Και γιατί λέω ότι αυτό ήταν σκόπιμο; Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην πολυφωνία, δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο να είναι πολλοί οι σταθμοί. Επιθυμούν να είναι περιορισμένοι, ορισμένοι και συγκεκριμένοι». 
ΠΑΠΠΑΣ: «Φαντάζομαι τώρα ότι αυτή η κριτική θα ασκηθεί και εναντίον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που αποφάσισε να είναι μόνο επτά...» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Δεν είναι και το ιερό ευαγγέλιο. Λέμε, λοιπόν ότι εμείς έχουμε την άποψη, την οποία έχουμε υποστηρίξει και την οποία υποστηρίζουμε ότι χρειαζόμαστε και μπορούσαμε να έχουμε και τεχνικά και οικονομικά περισσότερες άδειες». 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως καλώς δόθηκαν οι άδειες. Έπρεπε να δοθούν; 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Βεβαίως. 
ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εσείς δεν το είχατε κάνει τόσα χρόνια... 
ΠΑΠΠΑΣ: «Όχι μόνο, αλλά δεν μπήκε η ΝΔ στη συζήτηση με αυτή τη θέση. Αυτό είναι αλλαγή θέσης που κάνει τώρα ο κύριος Βορίδης». 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Όχι, καθόλου. Είχαμε πει ποτέ να μην δοθούν άδειες;» 
ΠΑΠΠΑΣ: «Βεβαίως». 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Αυτό δεν έχει ειπωθεί ποτέ από κανένα. Είχαμε διαφωνία ως προς τον τρόπο….» 
 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια κύριε Παππά, εσείς με ποιον είστε; Με τον Καμμένο ή με εμάς, την Εφ.Συν.; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Τι εννοείτε; Εσείς είστε φύσει και θέσει απέναντί μας, είστε Τύπος, είστε στη θέση ελέγχου εξουσίας, αυτό πρέπει να κάνετε…» 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και μέρες ο Πάνος Καμμένος λέει για εμάς πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. 
ΠΑΠΠΑΣ: «Εγώ θα πω ότι η Εφημερίδα των Συντακτών είναι ένα από τα επιτυχημένα πειράματα στον Τύπο στον καιρό της κρίσης. Υπάρχουν και άλλα που αφορούν άλλη παράταξη αλλά νομίζω ότι η Εφημερίδα των Συντακτών είναι ένα πείραμα έτσι …» 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι, αλλά ο συγκυβερνήτης σας άλλα λέει... 
ΠΑΠΠΑΣ: «Εγώ σας λέω τι λέω εγώ.... Εντάξει, νομίζω ότι έχετε τρόπους να έχετε άλλους πόρους και δεν θα χρειάζεστε τις διαδρομές.... Εγώ δεν μίλησα με μισόλογα. Νομίζω ότι κάποια μέσα μπορούν να περηφανεύονται για τον διαφανή τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα οικονομικά τους και θεωρώ ότι η Εφημερίδα των Συντακτών είναι ένα από αυτά...» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: « Κοιτάξτε, η εφημερίδα σας δεν είναι και ακριβώς φιλική προς εμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Αλλά, προσέξτε, αυτό τελικά δεν έχει σημασία. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο στέκεται ο πολιτικός απέναντι, ή μάλλον να δέχεται, να το πω διαφορετικά, την κριτική. Παρεμπιπτόντως – και αυτό δεν το λέει ο Βορίδης, το λέει ο Άρειος Πάγος – ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να ανέχεται οξεία και δυσμενή κριτική. Είναι υποχρεωμένος ειδικά ο πολιτικός... Αυτό είναι κάτι το οποίο, με συγχωρείτε, προφανώς ο κύριος Καμμένος δεν συμμερίζεται διότι είναι απολύτως δυσανεκτικός στην οποιαδήποτε κριτική...» 
 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υπάρχει τελικά περίπτωση στην Ελλάδα να δούμε μία Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Όχι, δεν υπάρχει. Ειδικά νομίζω με τα βήματα τα οποία κάνει η ΝΔ τελευταία είναι ακόμα πιο δύσκολο. Επειδή τελείωσαν τα μνημόνια, η ΝΔ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της. Από το 2012 και μετά ισχυρίζονταν ότι εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ, ότι τα μνημόνια δεν θα τελειώσουν, ότι θα πάμε σε χρεοκοπία, ότι, ότι, ότι... Όταν κλείνει, λοιπόν, αυτή η περίοδος και δεν μπορεί να απευθυνθεί και στο ακροατήριό της διότι και το ακροατήριό της θα είναι λίγο έτσι μπερδεμένο τελευταία, επανεφεύρει τον εαυτό της με ένα μείγμα στο οποίο, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις για την οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο. Το πώς διαχειρίστηκε και το πώς τοποθετήθηκε στο ζήτημα του ασφαλιστικού η ΝΔ είναι δομικό στοιχείο της αντιπαράθεσης αυτής. Δηλαδή το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ -δεν συζητάω τώρα για το ξέπλυμα ενός δικτάτορα το οποίο είναι εξοργιστικό- που προκρίνει σε μία κοινωνία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Προκρίνει και προτείνει μία λύση στην οποία ο καθένας μας αντί να έχει ασφάλιση θα έχει ένα κουμπαρά ο οποίος θα επενδύεται στο χρηματιστήριο και αν έχεις την τύχη να συνταξιοδοτηθείς λίγο μετά από ένα χρηματιστηριακό κραχ θα παίρνεις αντίδωρο αντί για σύνταξη. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία θα το αποφύγει. 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Αν θα συγκυβερνήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ; Να χτυπήσω ξύλο. Θεωρώ πραγματικά ότι αυτή η συζήτηση πρώτα από όλα θα μου επιτρέψετε να σας πω σε μεγάλο βαθμό είναι πονηρή, δεν είναι αθώα συζήτηση αυτή. Διότι ξαφνικά πρέπει να καταργηθούν οι ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή»… 
 
 
________________________________
Αναγκαία τα μέτρα στήριξης του Τύπου 
 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ και καιρό έχετε κάνει λόγο για απολύτως αναγκαία μέτρα στήριξης στον Τύπο, μέτρα που έχουν ήδη πάρει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάτι. Τι συμβαίνει; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Κοιτάξτε, ο Τύπος είναι μία ειδική οικονομική λειτουργία, δεν είναι ιδιωτική κατά την τυπική έννοια. Αγγίζει και την δημόσια υπηρεσία. Διότι υπάρχει το αγαθό της ενημέρωσης στο οποίο πρέπει η πολιτεία να παρεμβαίνει για να είναι άφθονο και ελεύθερο για τον πολίτη. Άρα χρειάζονται μέτρα στήριξης του Τύπου όπως έχει γίνει και στις άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική φάση με το Υπουργείο Οικονομικώ.» 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε πολλούς μήνες τώρα... 
ΠΑΠΠΑΣ: «Ναι, έχετε δίκιο, έχετε δίκιο... Δεν θα διαφωνήσω για την καθυστέρηση» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Και ποια είναι τα μέτρα;» 
ΠΑΠΠΑΣ: «Υπάρχει ένα συμφωνημένο περιοριστικό πλαίσιο σε σχέση με τη φορολογία. Στην ανάπτυξη της συζήτησης έπεσαν πάρα πολλές ιδέες σε σχέση με τη μείωση της φορολογίας. Αυτά ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα άλλου τύπου αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί η φόρμουλα ούτως ώστε ένα σεβαστό ποσό κατ’ έτος να κατευθύνεται στις εφημερίδες». 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Μέχρι τέλος του έτους θα έχει λήξει η διαδικασία; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Θα είναι πάρα πολύ άσχημο αν δεν έχει λήξει...» 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Βορίδη οι πρώτες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του Τύπου κάνουν λόγο για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ το χρόνο στις εφημερίδες, για τρία χρόνια, μέσω διαφημίσεων κρατικών φορέων... 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Κοιτάξτε, επειδή εγώ παρακολουθώ, και εξ επαγγέλματος πολλές φορές, την πορεία του Τύπου, είναι σαφές το τι συμβαίνει. Εν μέρει η κρίση, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει μία πολύ μεγάλη μετακίνηση προς τον ηλεκτρονικό τύπο πια. Αλλά αυτό είναι μία πραγματικότητα η οποία δεν είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι προσαρμογές έχουν γίνει με αρκετά σκληρό και επώδυνο τρόπο κυρίως για τους δημοσιογράφους. Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, πολύς κόσμος έχασε τη δουλειά του, άρα υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Είναι αναστρέψιμο αυτό; Κατά τη γνώμη μου εκείνα τα πράγματα, τα οποία μπορεί να περιμένει κανένας είναι πρώτον, όσο θα αρχίσει να μεγεθύνεται η οικονομία να υπάρξει μία σοβαρή μεγέθυνση της διαφημιστικής πίτας όπου εκεί πλέον και τα έντυπα ελπίζω και προσδοκώ ότι θα πάρουν ένα τμήμα. Εδώ πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα,πρέπει να ελαφρώσουμε την τεράστια φορολογία ειδικά στη διαφήμιση. Και είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε μία τέτοιου τύπου ελάφρυνση γιατί εκεί οι επιβαρύνσεις είναι θηριώδεις». 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς; 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Δεν είναι εύκολο. Θεωρώ ότι εκεί κανείς πρέπει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, είναι ζήτημα της αγοράς αλλά η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολλά ζητήματα εδώ και τα έχουμε αντιμετωπίσει». 
ΠΑΠΠΑΣ: «Στο ζήτημα των Πρακτορείων το μείζον είναι η σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή όταν αυτός που διανέμει τις εφημερίδες είναι και ιδιοκτήτης εφημερίδων…» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Για εμένα το μείζον είναι ο ανταγωνισμός». 
ΠΑΠΠΑΣ: «Ναι, ακριβώς, ο ανταγωνισμός ο οποίος νοθεύεται και η καθαρότητα των κανόνων…» 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εσείς ως κυβέρνηση τι κάνετε για αυτό κ. Παππά; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Κοιτάξτε να δείτε, εδώ πέρα είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού… Υπάρχει ένα ζήτημα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχω απευθυνθεί με τον κύριο Παπαδημητρίου…» 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε ήδη απόφαση και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. 
ΠΑΠΠΑΣ: «Δεν είναι πάρα πολύ εύκολα τα πράγματα στο να παρέμβεις. Δηλαδή τι; Να χτίσεις κρατικό πρακτορείο; Είναι ένα ερώτημα…» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Θεωρώ ότι χρειάζεται μία συζήτηση με τους εμπλεκόμενους στη συγκεκριμένη αγορά και με τους ενδιαφερόμενους, που είναι στην πραγματικότητα οι εταιρείες, οι εφημερίδες, προκειμένου να δει κανένας πώς μπορεί να χαμηλώσει τα κόστη και πώς μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό». 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Βορίδη να κρατήσω ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει συζήτηση για μέτρα στήριξης στον Τύπο θα έχετε θετική αντιμετώπιση ως ΝΔ; 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Εμείς το πιστεύουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Τώρα από εκεί και πέρα το ποια μέτρα, πώς και τι, πρέπει να το εξειδικεύσουμε και να δούμε…» 
 
 
----------------------------------- 
Διαφωνίες για το εμπάργκο στα ΜΜΕ 
 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ. Σας ακούμε να μιλάτε για ποσοστά προβολής στα κανάλια αλλά τα κόμματά σας, έχουν κάνει εμπάργκο: Ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και η ΝΔ στην ΕΡΤ. Εχει λογική αυτό; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Να σας πω, δεν έχει να κάνει με τις απόψεις που ακούγονται στο ΣΚΑΪ. Αυτές ακούγονται νομίζω πάρα πολύ καιρό, τέτοιου τύπου απόψεις ακούγονταν και η μονομέρεια του συγκεκριμένου έχει να κάνει με την παραγωγή τη συστηματική των fake news». 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, αυτό που είπε τότε ο ΣΚΑΪ, ο Τάκης Χατζής συγκεκριμένα, μετά από μερικές μέρες βγήκε πραγματικότητα. 
ΠΑΠΠΑΣ: «Εσείς μπορεί να αναφέρεστε σε ένα σημείο. Ήταν η αφορμή. Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα όχι μόνο διαστρέβλωσης αλλά θα σας έλεγα και μεροληψίας αρνητικής απέναντι στα εθνικά συμφέροντα». 
ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Και αυτό δικαιολογεί να αποχωρεί ένα κόμμα από ένα ΜΜΕ; 
ΠΑΠΠΑΣ: «Νομίζω ότι είναι πολύ δημιουργικό και για το διάλογο. Διότι η μόνιμη στόχευση συγκεκριμένων ανθρώπων ειδικά εκεί μέσα, είναι η διαστρέβλωση, τι να κάνουμε. Δεν μας χρειάζεται ο ΣΚΑΪ για να λέει αυτά που λέει». 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα σύμφωνα με το συλλογισμό σας σωστά έκανε η ΝΔ και έφυγε από την ΕΡΤ. 
ΠΑΠΠΑΣ: «Η ΕΡΤ δεν έχει κάνει τέτοιου τύπου λάθη. Με συγχωρείτε. Είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας και οποιαδήποτε σύνδεση είναι ατυχής». 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν η ΝΔ θεωρεί ότι αυτά που λέτε εσείς για το ΣΚΑΪ ισχύουν και για την ΕΡΤ, κατά τη γνώμη σας καλά έκανε και αποχώρησε. 
ΠΑΠΠΑΣ: «Όχι, βέβαια. Υπάρχει συστηματική παραγωγή fake news στην ΕΡΤ; Δεν το έχω ακούσει αυτό... » 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Επιτρέψτε μου ένα πολύ γρήγορο σχόλιο. Ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει το εμπάργκο στο ΣΚΑΪ ήταν αυτός που είπατε. Δηλαδή τι; Ότι υποτίθεται ότι διαδόθηκε κάτι ψευδές, το οποίο τρεις ημέρες μετά αποδείχθηκε ότι ήταν απολύτως αληθές. Θα απαιτούσε κανένας, στοιχειώδη, αν θέλετε, πολιτική ειλικρίνεια και εντιμότητα και ακεραιότητα να πει: ΟΚ, λάθος ήταν η απόφαση αυτή, αποδείχτηκε ότι ήταν σωστό, πάμε, συνεχίζουμε. Δεύτερον, θέσατε ένα ερώτημα το οποίο είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Μα αν το εμπάργκο είναι γενικώς κακό τότε δεν μπορεί να είναι καλό στην μία περίπτωση, κακό στην άλλη. Πρέπει να αποφεύγεται το εμπάργκο. Η απάντησή μου είναι η εξής. Όχι, δεν είναι σωστή η προσέγγιση. Γιατί; Γιατί αντιμετωπίζετε την ΕΡΤ σαν ένα οποιοδήποτε μέσο. Η ΕΡΤ δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέσο». 
ΠΑΠΠΑΣ: «Τα άλλα δικαιούνται να μεροληπτούν;» 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Όχι. Θα σας πω. Από την ΕΡΤ υπάρχουν απαιτήσεις, επειδή είναι δημόσια τηλεόραση, επειδή αυτά τα ποσά, δηλαδή τα 191 εκατομμύρια ευρώ του ανταποδοτικού τέλους τα πληρώνουν όλοι, τα πληρώνουν και όσοι δεν είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, τα πληρώνουν και οι ψηφοφόροι της ΝΔ.... » 
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση δεν είναι θέμα δημόσιου ή ιδιωτικού μέσου. Η ενημέρωση είναι ενημέρωση. 
ΒΟΡΙΔΗΣ: «Σωστά. Αυτή είναι η δουλειά του ΕΣΡ».

Μοιράσου το

Τελευταία νέα