Τώρα φανερώνονται οι συναλλαγές των προθύμων

1. Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ έφερε στο προσκήνιο την κυβερνητική αδυναμία και μια νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα που οδηγεί στην πρακτική της ονομαστικής ψηφοφορίας. Θεωρείτε ότι αυτό δυσκολεύει το βίο της κυβέρνησης; Ποιος είναι ο ορίζοντας των εκλογών;
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Δεν έχει πια δεδομένη και αυτονόητη, «δεδηλωμένη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε κάθε ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεικνύει αν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να γίνει δεκτό από την Βουλή ένα νομοσχέδιο. Αν το νομοσχέδιο υποστηρίζεται και από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, π.χ. από τους ΑΝΕΛ, αυτή η πλειοψηφία είναι ευχερώς διακριβώσιμη. Αν όμως η υπερψήφιση του στηρίζεται σε ανεξάρτητους βουλευτές, τότε ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί είναι η ονομαστική ψηφοφορία. Αφού ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κυβερνά ως κοινοβουλευτική μειοψηφία, τώρα θα πρέπει να υφίσταται τις λογής-λογής πιέσεις των «προθύμων». Φυσικά, υπάρχει και μία πολύ απλή λύση. Οι “πρόθυμοι” να σταματήσουν να παριστάνουν τους ανεξάρτητους και να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ώστε να πέσουν οι μάσκες και όλοι να κατανοήσουν το είδος των συναλλαγών και των πολιτικών εξαγορών που μετέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία μερικούς μήνες ακόμα.

2. Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να εντάξει τους «πρόθυμους» που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα;
Όπως σας ανέφερα, αυτό είναι μία κάποια διέξοδος για αυτή την κυβέρνηση “κουρελού”. Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας θα το προσπαθήσει. Αλήθεια, τι νόημα έχει να παριστάνει ο κ. Δανέλλης τον ανεξάρτητο, όταν είναι σαφές και πρόδηλο ότι έχει δρομολογηθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ίδιο ισχύει και για Κουντουρά, Κόκκαλη, Παπακώστα. Ας σταματήσουν να προσποιούνται και να εμπαίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ήρθε η ώρα να φανερωθούν οι συναλλαγές και οι πολίτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν.

3. Ο κ. Ζάεφ στις δημόσιες δηλώσεις του δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία αλλά σκέτο στη Μακεδονία. Φοβάστε μήπως τα Σκόπια δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Δεν τίθεται θέμα φόβου αλλά απλής διαπιστώσεως. Ήδη αυτή η κατάπτυστη συμφωνία δεν τηρείται. Κατά την συμφωνία, οι συνταγματικές αλλαγές θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ της κυρώσεώς τους στην Ελλάδα, αλλά με τη ρηματική διακοίνωση μετεφέρθησαν για μετά την ολοκλήρωση της εντάξεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήδη λοιπόν παραβιάζεται μια ήδη πολύ κακή συμφωνία. Όσο για τις απαράδεκτες αναφορές Ζάεφ, είναι προφανές ότι αφού η Ελλάδα λανθασμένα αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικού λαού και την ύπαρξη «μακεδόνων» στα Σκόπια, τι ακριβώς περιμέναμε; Δυστυχώς όλα εξελίσσονται έτσι ακριβώς όπως τα είχαμε περιγράψει: με την αποκλειστική ευθύνη των Τσίπρα – Καμμένου, η πατρίδα μας υπέστη δεινή εθνική ήττα.

4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μέσο πίεσης για να επαναδιαπραγματευτεί την Συμφωνία των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Ωστόσο από την Ε.Ε. ανακοινώθηκε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Πόσο εύκολο θα είναι για μια κυβέρνηση ΝΔ να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο πρόεδρος του κόμματος;

Η εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα φανούν οι δυσμενείς συνέπειες της συμφωνίας σε πάρα πολλά επίπεδα: στη χρήση του ονόματος έναντι όλων, στα βιβλία, στα εμπορικά σήματα και κυρίως στην έγερση μειονοτικών θεμάτων. Επίσης, ο τρόπος χρήσης του ονόματος από την άλλη πλευρά. Όλα αυτά τα ζητήματα θα δημιουργήσουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Ούτως ή άλλως, η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων θα είναι μία βραδεία διαδικασία με πολλές παραμέτρους. Και φυσικά το veto είναι μία νομική και πολιτική δυνατότητα που η Ελλάδα, υπό την πρωθυπουργία του Κ. Μητσοτάκη, θα αξιοποιήσει. Όσο για τις πιέσεις των εταίρων, η Νέα Δημοκρατία, κατανοώντας πλήρως τη θέση όλων των πλευρών, είναι ταγμένη και αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων της χώρας μας. Οι εταίροι μας έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας και δεν συμπίπτουν πάντα. Και ως πατριώτες θα υπηρετήσουμε πρωτίστως τις δικές μας προτεραιότητες, τα δικά μας ιδανικά για το καλό της Ελλάδας.

5. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά την προσεχή εβδομάδα τον κ. Ερντογάν στην Τουρκία. Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή, όταν η Αγκυρα μιλά για τη «Γαλάζια πατρίδα»;
Τα μέχρι σήμερα ελληνοτουρκικά «πηγαινέλα» έχουν αποδείξει ότι η κατάσταση των διμερών μας σχέσεων όχι απλώς δεν βελτιώνεται, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται. Ο κ. Τσίπρας σώρευσε ήδη μία εθνική ήττα στις πλάτες των Ελλήνων καταρτίζοντας και ψηφίζοντας την κατάπτυστη συμφωνία με την FYROM. Αρκετά με τη διπλωματία της υποτέλειας και του ενδοτισμού. Λίγοι μήνες εξουσίας του μένουν ακόμα. Ας σταματήσει πριν τα διαλύσει όλα, πριν ταπεινώσει ξανά την πατρίδα μας.

6. Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου;
Η αύξηση αυτή είχε προβλεφθεί να γίνει, με νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, το 2017. Άρα είναι ήδη πολύ καθυστερημένη. Και ενώ προφανώς κάθε μέτρο βελτιώσεως του εισοδήματος των εργαζομένων είναι θετικό, από την άλλη προτεραιότητά μας πρέπει να παραμείνει η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία μόνιμων θέσεων πλήρους εργασίας που δεν μπορεί να επιτευχθεί με νομοθετικά μέτρα ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης αλλά μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Η καλοδεχούμενη αυτή νομοθετική αύξηση, αν αποδειχτεί ότι δεν αντικατοπτρίζει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας – θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, σε μειώσεις του ωραρίου απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και σε αύξηση της ανεργίας. Από την άλλη, η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά καθ’ όλην τη διάρκεια της διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μεγέθυνση της οικονομίας είναι καχεκτική.
Με δύο λόγια, θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού, ελπίζουμε όμως ότι δεν θα έχει δυσμενείς παρενέργειες που τελικά δεν θα οδηγήσουν σε πραγματική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

7. Με την έξοδο στις χώρας στις αγορές η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα;
«Έξοδος στις αγορές» υπάρχει όταν συστηματικά δανείζεσαι από τις αγορές όσα χρήματα θέλεις με χαμηλά επιτόκια. Η τελευταία φορά που «βγήκαμε στις αγορές» ήταν πριν από ένα χρόνο, και τώρα δανειστήκαμε με επιτόκιο δευτεροκλασάτης «δημοκρατίας μπανανίας», περιορισμένα ποσά και παρόλα αυτά ο κ. Τσακαλώτος πανηγυρίζει. Δεν το λες και επιτυχία. Και επειδή γίνονται συγκρίσεις με το 2014, το επιτόκιο που επετεύχθη ήταν 7πλάσιο του αντιστοίχου της Πορτογαλίας και το 3πλάσιο του αντίστοιχου της Κύπρου, ενώ το 2014 το τότε επιτόκιο ήταν 2πλάσιο της Πορτογαλίας και κοντά σε αυτό της Κύπρου. Η δε ζήτηση για την τωρινή έκδοση ήταν χαμηλότερη της αντίστοιχης του 2014, αφού η τωρινή υπερκάλυψη ανήλθε σε περίπου 4 φορές το ζητούμενο ποσό, ενώ το 2014 είχε διαμορφωθεί σε 6,7 φορές το ζητούμενο ποσό. Άρα too little, too late.

8. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Δένδια ότι «η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα, όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς»;
Νομίζω ότι επί του θέματος έδωσε διευκρινίσεις ο ίδιος κ. Δένδιας. Πάντως οι εσωκομματικές συζητήσεις έκλεισαν το 2015 με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία, ενωμένη, πλήρως συντεταγμένη υπό τον Πρόεδρό της δίνει τη μάχη για να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα: η Κυβέρνηση της εθνικής ήττας των Πρεσπών, της καταστροφής στη Μάντρα και στο Μάτι, η Κυβέρνηση που δέσμευσε όλη τη δημόσια περιουσία σε συνδιοίκηση με τους δανειστές για 99 χρόνια, αυτή που αποφυλάκισε επικίνδυνους εγκληματίες και δολοφόνους με τον νόμο Παρασκευόπουλου, αυτή με την οποία ο Κουφοντίνας κάνει βόλτες στο Σύνταγμα, η Κυβέρνηση που καλοδέχτηκε την λαθρομετανάστευση, αυτή που τσάκισε σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές την μεσαία τάξη. Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον λαό μας και ο πολιτικός στόχος που μας ενώνει όλους είναι η απομάκρυνση των «πρώτη φορά Αριστερά» από τη διακυβέρνηση του τόπου. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι και να είστε βέβαιοι ότι σύντομα αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα.

9. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατηγορεί τη ΝΔ για ακροδεξιά στροφή αναφέρεται σε εσάς και τον κ. Γεωργιάδη. Θεωρείτε τον εαυτό σας ακροδεξιό ή κεντροδεξιό;
Κατ’ επανάληψιν, έχω δηλώσει ότι είμαι δεξιός. Υπερασπίζομαι την οικονομική ελευθερία, την εθνική κυριαρχία και ταυτότητα και τη συντηρητική κοινωνική ατζέντα. Και προφανώς εγώ δεν επιδιώκω την επιδοκιμασία των πολιτικών μου αντιπάλων, και δη του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν αρχίζουν να με επιδοκιμάζουν, ανησυχώ.

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής"

Μοιράσου το

Τελευταία νέα