Το μονο διασκεδαστικό ήταν να βλέπεις τον Τσίπρα να υμνεί τον Τραμπ

23/10/2017

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πως το αξιολογείτε; Πολλοί κάνουν λόγο για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και σαφές μήνυμα στήριξης από την Αμερική.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σαφή αποτελέσματα: 2,4 δις εξοπλισμοί που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και επέκταση της βάσης στην Σούδα. Υπάρχουν  και ορισμένα λιγότερο σαφή έως απολύτως ασαφή: για παράδειγμα τι ακριβώς σημαίνει ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας ή στήριξη σε μια λογική ελάφρυνση του χρέους. Και κυρίως είναι σημαντικά τα μη αποτελέσματα: κουβέντα για τα Σκόπια, για την τουρκική προκλητικότητα, για το Κυπριακό,για τα ενεργειακά στην Κύπρο. Κατά σύμπτωση τα σαφή αποτελέσματα ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, τα ασαφή και τα ανύπαρκτα την Ελλάδα. Προφανώς λοιπόν έχουμε μια ακόμη αποτυχία της ελληνικής κυβερνήσεως.

Το μόνο διασκεδαστικό ήταν να βλέπεις τον Τσίπρα να υμνεί τον Τραμπ. Μετά και από αυτό δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να αμφιβάλλει για το τι σημαίνει ριζοσπαστική αριστερά, για τον οπορτουνισμό της, την ασυνέπειά της, την ηθική της ποιότητα.

Πολύς λόγος έγινε για τα F-16 και το κόστος αναβάθμισης τους. Δεν πρέπει η χώρα μας να εξοπλιστεί ή να αναβαθμίσει τα μαχητικά αεροσκάφη;

Προφανώς η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας είναι πάντα κρίσιμο ζήτημα. Αυτό όμως συνδέεται με αμυντικού τύπου τεχνικές προσεγγίσεις, δηλ. Τι παρέχει η αναβάθμιση, ποσά αεροπλάνα αφορά, τι σημασία έχει για την αμυντική ικανότητα της χώρας, θέματα που εν πολλοίς παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ η δέσμευση είναι απολύτως διευκρινισμένη, κΙ από την άλλη από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Ακούω τώρα να λένε ότι η δέσμευση αυτή είναι για την εποχή μετά το μνημόνιο. Μα το μνημόνιο λένε ότι τελειώνει τον Αύγουστο, η οικονομία θα έχει την δυνατότητα να πληρώσει 2,4 δις τον Αύγουστο; Αν από την άλλη οι δεσμεύσεις είναι για αργότερα, τότε γιατί  έσπευσε να δεσμευτεί η Κυβέρνηση;

Επιμένετε στο αίτημα για πολιτική αλλαγή; Εκ των πραγμάτων οι εκλογές απομακρύνονται με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Μα το αίτημα αυτό γίνεται τώρα επιτακτικότερο. Το 2016 έκλεισε με ύφεση, η χώρα βρίσκεται σε αποεπένδυση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην καταιγίδα της υπερφορολόγησης, η εγκληματικότητα και η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη, τα δάση καίγονται και η κυβέρνηση τα κοιτάει, η θάλασσα ρυπαίνεται, δηλ. το κράτος αποσυντίθεται ενώ έχουμε παραδοθεί στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε και το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικους. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή  για να καταστεί σαφής η ανάγκη πολιτικής αλλαγής;

 Μετά την αλλαγή του φύλου, η κυβέρνηση ακούγεται ότι θα φέρει και νομοσχέδιο για την χρήση ινδικής κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους. Εσείς τι θα κάνετε; Ξέρετε κάποιοι υποστηρίζουν ότι με αυτά τα νομοσχέδια η κυβέρνηση δημιουργεί πρόβλημα συνοχής στην αντιπολίτευση.

 Θέλω να δω το νομοσχέδιο πρώτα. Αλλά να είμαστε καθαροί: σε ο,οτιδήποτε οδηγεί σε νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, θα είμαστε σκληρά και κατηγορηματικά αντίθετοι.

 Ναι αλλά η ΝΔ αμφιταλαντεύτηκε στην αλλαγή φύλου. Αρχικά υπήρξε η αίσθηση ότι θα ψηφίσετε και καταψηφίσατε.

 Δεν θα κουραστώ να το λέω: η θέση της Νέας Δημοκρατίας ηταν η θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην σύσκεψη των τομεαρχών. Δηλ. ότι θα καταθέταμε την δική μας πρόταση για το θέμα και ότι διαφωνούσαμε με τις ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιωθήκαμε απολύτως: η ΝΔ ψήφισε συντεταγμένα, η κυβέρνηση νομοθέτησε με μειοψηφία, το ρήγμα με τους ΑΝΕΛ πιστοποιήθηκε, και είναι η πρώτη φορά, από την εποχή της διασπάσεως του ΣΥΡΙΖΑ, που βουλευτές του καταψήφισαν νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί σαφή και ξεκάθαρη κοινοβουλευτική  νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενώ οι ακραίες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τον έφεραν σε πλήρη σύγκρουση με την κοινωνική πλειοψηφία.

 Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για ακροδεξιά ατζέντα; Τι απαντάτε;

 Πιστοποιητικά δημοκρατικότητας από τους υπερασπιστές του Μαδούρας και του Στάλιν, η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται. Η νομιμοποίησή μας δεν προέρχεται από τον αντίπαλο αλλά από τον ορθό λόγο και τον λαό. Κατά τα λοιπά, η δεξιά θέση είναι σαφής: ελευθερία στην οικονομία, κοινωνική αλληλεγγύη ώστε να μην μένει κανένας πίσω, ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας, έλεγχος της μετανάστευσης, υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών. Καταλαβαίνω ότι αυτή είναι μία πολιτική που νικάει παντού στον κόσμο και βάζει στην γωνία την Αριστερά. Καταλαβαίνω ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να δυσφημιστεί και πολεμιέται λυσσαλέα. Κέρδισε στην Γερμανία, στην Αυστρία, σύντομα θα κερδίσει και στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της ΝΔ το Δεκέμβριο, σημαίνει και ιδεολογική αναδιάταξη του κόμματος;

 Όχι. Σημαίνει την διαμόρφωση των βασικών στρατηγικών κατευθύνσεων που θα αποτελέσουν τις δεσμεύσεις της αυριανής κυβέρνησης του Κυριακού Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει ιδεολογική αναδιάταξη αλλά χάραξη στρατηγικής μέσα στο πλαίσιο των αρχών της παράταξης.

 Πως είδατε την αλλαγή του επικοινωνιακού επιτελείου της ΝΔ;

 Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε εξαιρετική δουλειά και είναι από τους βασικούς συντελεστές της σημερινής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο η Μαρία Σπυρακη όσο και ο Κωνσταντίνος Ζούλας είναι έμπειροι δημοσιογράφοι με σημαντική εμπειρία στα πολιτικά πράγματα, με βαθιά πολιτική παιδεία και αφοσιωμένοι στις αξίες που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν πολύ στην μετάδοση του μηνύματος της παράταξης. Και μαζί με τους παραμένοντες Κυρανάκη και Σοφία Ζαχαράκη που ήδη έχουν κατοχυρωθεί ως νέα, φρέσκα και επικοινωνιακά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, θα σας πρότεινα δε να προσέξετε τον Νίκο Ρωμανό: είναι αστέρι, θα σας εκπλήξει.

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα