Συνέντευξη στο ZERO

05/11/2016

 Η ΝΔ προανήγγειλε εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο, αφήνοντας ανοιχτό και ζήτημα ποινικών ευθυνών. Έχετε καταλήξει για το τι τελικά έγινε; Ήταν προαποφασισμένη η μνημονιακή συμμόρφωση και υπήρξε μία ενδιάμεση διαπραγματευτική «σκηνοθεσία» ή ο Αλέξης Τσίπρας ανέκρουσε πρύμναν διότι συνειδητοποίησε διαφορετική πραγματικότητα απ’ό,τι εκτιμούσε;

 Εκτίμησή μου είναι ότι στον αρχικό σχεδιασμό Τσίπρα – Βαρουφάκη ήταν ανοιχτά δύο ενδεχόμενα: «μαξιμαλιστική διαπραγμάτευση – νίκη – θρίαμβος της Κυβέρνησης» ή «σύγκρουση – έξοδος από το ευρώ – θρίαμβος της Κυβέρνησης». Εξού και η εντολή για το plan X, το οποίο δεν ήταν μήπως και συμβεί το «κακό», αλλά ένα Αξιολογηθέν και πιθανό σενάριο στην περίπτωση που δεν επέρχετο πλήρως επικράτηση των θέσεων της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς» Αριστεράς.

Μετά την θεαματική αποτυχία της διαπραγμάτευσης, και καθώς στην διάρκεια του εξαμήνου η μία ήττα διεδέχετο την άλλη, υπήρξε η προσφυγή στο δημοψήφισμα ως ψυχολογική προετοιμασία για την ρήξη αλλά και ως «υπερόπλο» της διαπραγμάτευσης.

Μετά την αποτυχία και του συγκεκριμένου, ο κος Τσίπρας εξευτέλισε τον ελληνικό λαό, μετατρέποντας το «όχι» σε «ναι», και πλέον οπισθοχωρώντας ατάκτως. Εκείνο το βράδυ πέθανε ο αντιμνημονιακός «Τσίπρας» και ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ και απεκαλύφθησαν ως αυτοί που πραγματικά είναι : θλιβεροί τακτικιστές, αξιοθρήνητοι οπορτουνιστές και εξουσιολάγνοι.

Υφίσταται περιθώριο για την «παραδοσιακή» Δεξιά στη σημερινή ΝΔ ή η έμφαση δίνεται πλέον μόνο ή έστω κυρίως στο Κέντρο; Η σκόρπια, πολυδιασπασμένη Δεξιά που υπάρχει εκτός ΝΔ, δεν αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή, μπορεί να έχει θέση εντός;

Η ΝΔ είναι η σύγχρονη κεντροδεξιά και καλύπτει όλα τα ρεύματα της ευρύτερης παράταξης. Ωστόσο, πέρα από τις νοηματικές αφαιρέσεις, ποιο είναι το μείζον, αυτό που μας ενώνει όλους; Οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις: Ελεύθερη οικονομία, εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα, αριστεία και υγιής ανταγωνισμός, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και φυσικά αυτό που με την Κυβέρνηση της Αριστεράς κατέστη διακύβευμα, η υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, της ελευθεροτυπίας, του πλουραλισμού στην ενημέρωση.

Γύρω από αυτό το σχέδιο συσπειρωνόμαστε όλοι με μία απόλυτη προτεραιότητα: να φύγει άμεσα η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Σε αυτό το σχέδιο, χωράνε όλοι όσοι συμμερίζονται αυτές τις στρατηγικές στοχεύσεις.

Η ΕΕ στη σημερινή της εξέλιξη φαίνεται να αμφισβητείται με αυξανόμενη ένταση από μία «σκληρή» Δεξιά, πχ.χ. η Λεπέν στη Γαλλία, με μία σειρά αιτιάσεων: Από την πολιτική λιτότητας, μέχρι το προσφυγικό, θέματα ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας, απώλεια εθνικής κυριαρχίας κλπ. Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μεταβολή του σκηνικού στην Ευρώπη;

Η Ευρώπη θα αλλάξει: γιατί πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Το πολιπολιτισμικό μοντέλο κατέρρευσε · οι ευρωπαίοι πολίτες δεν θα ανεχθούν να ανατινάζονται από τρομοκράτες μέσα στα σπίτια τους, στις πόλεις τους, στις πρωτεύουσές τους.

Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τους λαούς της από την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, την απώλεια του εισοδήματός τους, οφείλει να υπερασπιστεί τις αξίες της και την ταυτότητά της.

Αν δεν το μπορούν οι παρούσες ηγεσίες, τότε θα αντικατασταθούν. Οι λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς ανεβαίνουν γιατί θέτουν τα σωστά ερωτήματα. Δεν έχουν όμως τις σωστές απαντήσεις.

Η ευρωπαϊκή δεξιά, το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα πρέπει να δώσει τις σωστές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και να μην υποτιμήσει την σημασία τους.

Η χώρα πρέπει να έχει Plan B για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, αν προκύψει για λόγους που μας υπερβαίνουν; Τα σενάρια επανέρχονται, εξάλλου ατυχήματα συμβαίνουν. Τίθεται πάντως και το ερώτημα αν η παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να επιδιώκεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και αν, για παράδειγμα, συνεχιστεί η βίαιη καθοδική πορεία λόγω των προγραμμάτων που επιβάλλονται.

Εγώ ποτέ δεν θεοποίησα την νομισματική πολιτική. Όσες φορές όμως και να σκεφτεί κάποιος το ζήτημα του νομίσματος, η απάντηση είναι η ίδια: τους Έλληνες πολίτες συμφέρει η παραμονή στο ευρώ. Και αυτό κυρίως γιατί συνδέεται με τον χαρακτήρα της παραγωγής μας που είναι σε μεγάλο βαθμό μεταποιητική δηλ. στηρίζεται σε εισαγωγή πρώτων υλών και βασικών προϊόντων. Ακόμη και οι κοστολογικοί παράγοντες της πρωτογενούς μας παραγωγής, των γεωργικών μας προϊόντων επηρεάζονται από άλλα εισαγόμενα προϊόντα: τα λιπάσματα, το πετρέλαιο, τα μηχανήματα, τα φυτοφάρμακα, οι σπόροι είναι όλα εισαγόμενα. Πού θα πήγαινε το κόστος αν γυρνάγαμε σε εθνικό νόμισμα; Άρα η απάντηση είναι ότι η παραμονή στο ευρώ είναι πάντα συμφέρουσα και πρέπει με ρεαλισμό να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, ώστε να βγούμε από το τέλμα.

Η ΝΔ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, οφείλει, κατά τη γνώμη σας, να εξετάσει τρόπους αναίρεσης της συμφωνίας για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με το οποίο υποθηκεύθηκε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια; Υπάρχουν νομικοί τρόποι;

Το υπερταμείο πρέπει να καταργηθεί. Τελεία και παύλα. Αποτελεί απαράδεκτη, υπερβολική και καταχρηστική δέσμευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Και αξιοποιήσεις θα κάνουμε, και ιδιωτικοποιήσεις θα κάνουμε, αλλά όχι με καθεστώς συναποφάσεως.

Η κυβέρνηση άνοιξε σκληρό μέτωπο με την Εκκλησία, έχοντας ως διακηρυγμένο στόχο τον θρησκευτικό αποχρωματισμό της Παιδείας και του κράτους. Οι δηλώσεις περί «ουδετερόθρησκου» σχολείου, μαθητών που δεν πρέπει να υφίστανται «κατήχηση» κλπ είναι σαφείς. Η αντίδραση της ΝΔ, κατά πολλούς, είναι αμφίσημη. Ποια είναι η θέση της γι’αυτά και συγκεκριμένα για τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας;

 Η ΝΔ είναι εναντίον του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, εναντίον της αλλαγής της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και υπέρ της τηρήσεως της συνταγματικής προσταγής τόσο περί επικρατούσας θρησκείας στην Ελλάδα όσο και περί καλλιέργειας της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως εντός του εκπαιδευτικού συστήματος. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα.

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα