Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πέτυχε στο Eurogroup της Δευτέρας «πολιτική συμφωνία» η οποία θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα...

 Μάλλον έχουν ξεχάσει να διαβάζουν : οι ανακοινώσεις του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σαφείς: α) δεν υπάρχει συμφωνία, β) υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης για αλλαγές στο φορολογικό, ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας. Η λέξη «χρέος» και «ποσοτική χαλάρωση» δεν υφίσταται. Με δύο λόγια, η Κυβέρνηση υποχώρησε στην άρνησή της να προνομοθετήσει και θα νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, υποχώρησε στο θέμα του αφορολόγητου και της εκ νέου περικοπής των συντάξεων και δεσμεύτηκε και για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Αφού όμως είναι ευτυχισμένοι που θα εισπράξουν φόρους από ανθρώπους που παίρνουν μισθό 600 ευρώ και θα κόψουν τις συντάξεις των 1000 ευρώ, ας μην τους διαταράξουμε την νιρβάνα. Είναι σηματνικό να αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της Αριστεράς, η εξουσιομανία και η έλλειψη οιουδήποτε ηθικού φραγμού. 

 

Εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα μετά την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων;

Όχι ιδιαιτέρως, Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

 

Θα περάσουν τα μέτρα από τη βουλή;

Νομίζω ναι. Είναι όλοι στοχοπροσηλωμένοι στην διατήρηση της «καρέκλας».

 

Δεσμεύσετε ότι αν η Ν.Δ. κληθεί να κυβερνήσει ότι θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα εφαρμόσει μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις;

Αποτελεί δέσμευσή μας η εφαρμογή του δικού μας προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα περιέχει μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, για μείωση της φορολογίας νομικών προσώπων, για μείωση στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Στρατηγική μας επιλογή είναι γενικά η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας που θα παραλάβουμε.

 

Πως ερμηνεύετε την αλλαγή στάσης του Βόλφγκαντ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα;

Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στάσης και δεν δίδω ιδιαίτερη σημασία σε καθημερινές δηλώσεις, προσπαθώ να βλέπω τις στρατηγικές επιλογές. Και δεν βλέπω κάποια διαφορά.

 

Μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα μία ευνοικότερη στάση της Γερμανίας δεδομένου ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης Μάρτιν Σουλτς δείχνει να απειλεί την Άγκελα Μέρκελ;

Η Ελλάδα πρέπει να προσδοκά μόνο από τους Έλληνες. Δηλ. από την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα ανασυγκροτεί την οικονομία, την δημόσια διοίκηση και θα υπερασπίζεται την ελληνική παραγωγή. Αυτό το σχέδιο μας χρειάζεται. Και αν είναι ρεαλιστικό, τολμηρό, συγκεκριμένο, ορθολογικό, θα βρεί και ανθρώπους, θεσμούς ή και κράτη να το χρηματοδοτήσουν.

 

Έχει απομακρυνθεί κατά την γνώμη σας ο κίνδυνος του Grexit;

Όσο δεν αποκαθίσταται η κανονικότητα της χώρας, δηλ. η χρηματοδότησή της από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η συζήτηση αυτή θα επανέρχεται με την πρώτη δυσκολία. 

 

Εάν κλείσει η αξιολόγηση απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών. Η Ν.Δ. σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξει αφήγημα;

 Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, το «αφήγημα» όπως το λέτε, είναι απλή: Με αυτήν την αλλοπρόσαλλη, καταστροφική, ιδεοληπτική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει άνθρωπος που θα βάλει ένα πενηνταράκι στην Ελλάδα. Η μεγέθυνση της οικονομίας προϋποθέτει προσέλευση ιδιωτικών επενδύσεων. Με τους νυν κυβερνώντες, τα κεφάλαια φεύγουν, δεν έρχονται. Η πολιτική αλλαγή αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ταυτισμένος με την υπεράσπιση της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι ο πολιτικός που μπορούν να εμπιστευθούν οι πολίτες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Εσείς είστε υπέρμαχος των εκλογών. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. τα οποία χαρακτηρίζουν «καταστροφικές» τις εκλογές όπως ο Βαγγέλης Μειμαράκης. 

Σας εξήγησα γιατί το μόνο πραγματικά καταστροφικό είναι η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. Βαλτώνουμε κάθε μέρα, την οικονομία να συρρικνώνεται, τον παραγωγικό ιστό να αποσαρθρώνεται. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη, είναι όρος εθνικής επιβίωσης.

 

Θεωρείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει άνοιγμα προς την Δημοκρατική Συμαράταξη και τι θα σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τη ΝΔ.;

 

Θεωρώ ότι ο Ν. Φίλης έθεσε την προοπτική μίας στραγητικής αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. την συμμαχία με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και την εγκατάλειψη των ΑΝΕΛ. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει χωρίς εκλογές. Και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, δεν θα έχει νόημα να γίνει χωρίς η χώρα να μπει σε περιπέτεια ή σε αφύσικες συνεργασίες. Ωστόσο, είναι ένα σενάριο «δεξιάς παρένθεσης». Δηλ. εκλογών, μη σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ, αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης, νέες εκλογές με απλή αναλογική, και Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Ονειρεύονται. Ο λαός καταλαβαίνει τα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας  και θα δώσει εκλογική και πολιτική ηγεμονία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

 

Συμμερίζεστε εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  η Ν.Δ. να οργανώσει ακόμη και αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις; 

Απολύτως. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον λαό να εκφράσει την δυσαρέσκειά του. Ο λαός πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για τον τερματισμό αυτής της αδιέξοδης, καταστροφικής πολιτικής.

 

Πως σχολιάζετε τη δήλωση Κούλογλου ότι έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τον Σαμαρά να κάνει την «βρώμικη δουλειά», δηλαδή να πάρει τα σκληρά μέτρα; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για πάντα υπόλογος γιατί σήμερα ακόμη προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί που μας είχε φέρει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Είναι υπόλογος για τρία χρόνια χαμένα, για τις εξαπατήσεις, τα ψέμματα, τα capital controls, τα τόσα πρόσθετα μέτρα. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια πολιτική διέξοδος. Δεν υπάρχει ούτε μπροστά ούτε πίσω. Μόνο κάτω, προς τον πάτο.

Μοιράσου το

Τελευταία νέα