Συνέντευξη στην εφημερίδα Αγορά

1. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που τα πρώτα «ραβασάκια πληρωμών» ετοιμάζονται να σταλούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ο κόσμος όμως έχει στο μυαλό τους και εσάς ως εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ για να αντλήσει έσοδα;

Στα αυτιά του κόσμου ηχούν ακόμη τα λόγια του Τσίπρα περί καταργήσεως του ΕΝΦΙΑ. Έχει επίσης στην μνήμη του την μείωση του ΕΦΚ και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, που η Κυβέρνηση του Α. Σαμαρά νομοθέτησε, μειώσεις τις οποίες κατήργησε ο κ.Τσίπρας. Έχει επίσης στην μνήμη του ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε μειωθεί στο 13% και ο κ.Τσίπρας τον αύξησε στο 24%. Γνωρίζουν επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες ποιες ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωναν επί κυβερνήσεως Σαμαρά και ποιες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που νομοθετήθηκαν από τον Κατρούγκαλο, που οδηγούν στην επαγγελματική εξόντωσή τους.
Ο κόσμος λοιπόν ξέρει ποιος τον κορόϊδεψε, ποιος τον εξαπάτησε, ποιος υφήρπασε την ψήφο του και ποιος τους έλεγε και τους λέει την αλήθεια.
Αλλά και σε ό,τι αφορά στο μέλλον είναι σαφώς διαφορετική η προσέγγιση της Ν.Δ. : ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιεύτηκε για μείωση των στόχων δημοσιονομικών πλεονασμάτων στο 2% και για ανάπτυξη με ρυθμό 4%. Η επίτευξη αυτών των στόχων δίνει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την μείωση της φορολογίας που με την σειρά της θα οδηγήσει στην αναπτυξιακή επιτάχυνση. Αυτή είναι η οικονομική εναλλακτική της Νέας Δημοκρατίας: μειώσεις φόρων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μεγένθυνση της οικονομίας, δηλ. μία οικονομική πολιτική στον αντίποδα της πολιτικής της εξόντωσης της επιχειρηματικότητας που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και της εξάλειψης των κοινωνικών ανισοτήτων δια της μετατροπής της μεσαίας τάξης σε φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα.

2. Τι εννοείτε όταν λέτε πως «η νομιμότητα θα αποκατασταθεί πλήρως» όταν γίνετε κυβέρνηση, αναφορικά με τις άδειες;

Εννοούμε αυτό που έχουμε πει: θα δοθούν άδειες με κριτήρια τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία και όχι η πολιτική απόφαση του Υπουργού Παππά. Είναι κάτι που το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, είναι κάτι που το ξέρει η κοινωνία, είναι κάτι που το γνωρίζουν όσοι συμμετείχαν σήμερα στην διαδικασία αυτή.

3. Εσείς τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε κάτι;

Κακώς. Είναι από τα θέματα που πρέπει να είμαστε αυτοκριτικοί.

4. Έρχεται ένα θερμό φθινόπωρο με αιχμή τα εργασιακά. Στο πλαίσιο αυτό ποιος θα είναι ο ρόλος της ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην αγορά εργασίας και αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη και κινητική, ειδικά όταν ο αριθμός των ανέργων είναι μεγάλος. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τους ανέργους, ειδικά για όσους βρίσκονται στην μακροχρόνια ανεργία. Και παραμένει υπόλογη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διότι δύο χρόνια μετά ακόμη δεν έχει εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλ. τον βασικό καθολικό μηχανισμό κοινωνικής προστασίας αλλά και διότι η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

5. Βουλευτές και στελέχη υποστηρίζουν πως η ΝΔ θα έπρεπε να βγει πιο δυναμικά με επίσημη ανακοίνωση υπέρ των κυβερνήσεων Καραμανλή για την υπόθεση Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί δεν το έκανε;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερά, καθολικά, ομόφωνα και διαχρονικά στηρίξει το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή. Η δε δικαίωση της Κυβέρνησης Καραμανλή, και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή βρίσκεται στο γεγονός ότι βλέποντας το κακό να έρχεται, πρότεινε στον ελληνικό λαό να δεχτεί μέτρα ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ελληνικός λαός άκουσε τον Γιώργο Παπανδρέου, το «λεφτά υπάρχουν» και η χώρα πτώχευσε. Τι ενδιαφέρει τον Κώστα Καραμανλή και την δικαίωσή του αν ο Γ. Παπανδρέου παρέδωσε την χώρα με έλλειμμα 12,5% ή 15,5%; Ο ίδιος, ως σοβαρός και υπεύθυνος ηγέτης πρότεινε στον λαό τον ορθό δρόμο. Και ο λαός επείσθη και τότε, από τον λαϊκιστή Γεώργιο Παπανδρέου, όπως και αργότερα από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή είναι η απλή και καθαρή αλήθεια.

6. Βλέπετε εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο κ.Τσίπρας. Αλλά γνωρίζω ποιο είναι το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Η Κυβέρνηση Τσίπρα να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

7. Την επόμενη ημέρα η ΝΔ που πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση; κέντρο ή δεξιά;

Είναι θετικό ότι όλοι προεξοφλούν την νίκη της Ν.Δ. και ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι σύντομα πρωθυπουργός. Όμως γιατί είστε τόσο σίγουρος ότι θα χρειαστεί συμμάχους η Ν.Δ. για τον σχηματισμό Κυβέρνησης; Αφήστε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι πολίτες και θα το συζητήσουμε τότε.

Μοιράσου το

Τελευταία νέα