Συμβολική πορεία ευαισθητοποίησης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σε μια σημαντική εκδήλωση ευαισθητοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας παρέστη το απόγευμα της Κυριακής (23 Σεπτεμβρίου) ο τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης.

 Η εκδήλωση και η συμβολική πορεία που ακολούθησε  προς το Ζάππειο είχαν ως κεντρικό μήνυμα «Είμαστε όλοι μια κοινότητα. Ας γίνουμε μια κοινότητα φιλική προς την άνοια» και συμμετείχαν πλήθος πολιτών και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Ο Μάκης Βορίδης, επί υπουργίας του οποίου στην Υγεία ψηφίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια – Νόσο Alzheimer, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της άνοιας ως μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι η νόσος «αποτελεί τεράστιο βάρος στις οικογένειες των ατόμων με άνοια, το οποίο δεν μπορούν αντιμετωπίσουν μόνες τους. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα τους και πρωτίστως, η Πολιτεία. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε κάθε βήμα της,  καθώς και την προσπάθεια των φροντιστών και των ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

voralz10

 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Στη χώρα μας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον. Η καθημερινότητα για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας είναι μια πορεία στο άγνωστο.

Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο ανθρώπους με κάποια μορφή άνοιας δε νιώθει πλέον μέρος της κοινότητας στην οποία ζει – κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στα εμπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβλημάτων, αλλά στο συνδυασμό με εμπόδια που βάζει η κοινωνία: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σχετικά με τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, κ.ο.κ..

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συγκεκριμένα, του Χρήστου Λάζου (βαρύτονος), της Λαμπρινής Καρτάλη (σοπράνο) και του Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

voralz8

voralz13

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα