Στην κυβέρνηση δεν απεμπολούν τη σταλινική τους καταγωγή

27/08/2017

Κύριε Βορίδη η κυβέρνηση μεσω του Σταύρου Κοντονή απέρριψε πρόσκληση σε διεθνές συνέδριο για εγκλήματα κομμουνιστικών καθεστώτων. Η επίθεση στην κυβέρνηση περι σταλινισμού μήπως είναι υπερβολική;

Η κριτική στην κυβέρνηση εστιάστηκε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική της απόφαση να μην συμμετάσχει σε ένα συνέδριο για την κληρονομιά του ναζισμου και του κομμουνισμού στην Ευρώπη, ένα συνέδριο που διοργάνωνε η εσθονικη προεδρία και στο οποίο συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, όπως και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, αυτή η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από το ευρωπαϊκό γιγνεσθαι. Γιατί επέλεξε όμως να το κάνει; γιατί λέει είναι άλλο ο κομμουνισμός και άλλο ο ναζισμός. Αυτό είναι αληθές. Όπως αληθές είναι ότι η Σοβιετική Ένωση, σε δεύτερη φάση, πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων και πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος ο ρωσικός λαός στον πόλεμο εναντίον της ναζιστικης Γερμανίας. Απλώς εκείνο που είναι ακατανόητο είναι γιατί με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για τα εγκλήματα του κομμουνισμού στον κόσμο; Προφανώς γιατί οι της κυβέρνησης δεν απεμπολούν την σταλινική τους καταγωγή. Άλλη εξήγηση δεν βρίσκω. Και το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση συνεχώς επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική, προβληματική περίπτωση είναι κάτι που δεν αξίζει στους Έλληνες.

Μάλιστα εσείς από την πρώτη στιγμή προτείνατε στον κύριο Κοντονή να διαβάσει το βιβλίο Η μαύρος Βίβλος του Κομμουνισμού ".

Πράγματι. Σε αυτό το ογκώδες βιβλίο καταγράφονται τα εγκλήματα του κομμουνισμού στον κόσμο, τα εκατομμύρια των νεκρών, βασανισμένων και εκτοπισμένων σε ολόκληρο τον κόσμο από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Και δεν μπορεί ακόμη στην Ελλάδα αυτό το θέμα να αποτελεί ταμπού. Η αλήθεια είναι μία: η ύπαρξη ολοκληρωτικών καθεστώτων συνδέεται παντού και πάντα, σε όλα τα μήκη και πλάτη, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής τους βάσης με θηριωδίες και ακραίες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτι τόσο απλό, τόσο καθαρό δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αυτή η συζήτηση όμως περι ναζισμού, κομμουνισμού και των καθεστώτων δεν αλλάζει την ατζέντα; Πριν λίγες μέρες είχαμε νεα αντιπαράθεση για τους Ταλιμπάν της ορθοδοξίας και πιο πριν για τους παραστάτες στα σχολεία. Τι λέτε;

 

Η ατζέντα δεν είναι μια και δεν είναι μονοθεματική. Η αντιπαράθεσης μας με την κυβέρνηση αυτή δεν είναι διαχειριστική, αλλά βαθιά ιδεολογική και πολιτική. Η φύση τους, η πραγματική τους ταυτότητα αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία: είναι μια κυβέρνηση που εχθρεύεται την ελευθερία, που θέλει να φαλκιδεύσει την δημοκρατική λειτουργία, που υπηρετεί τον εξισωτισμό και την κοινωνική ισοπέδωση. Εφαρμόζει ευρωπαϊκές πολιτικές μόνο όσο αυτό εξυπηρετεί τους τακτικούς της στόχους που είναι η παραμονή της στην εξουσία και η δημιουργία καθεστωτικών ερεισμάτων. Άρα προφανώς μας χωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα από τη οικονομική πολιτική και η πολιτική μάχη θα δίνεται σε όλα τα πεδία.

Είστε ο τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι διαφορετικό θα έκανε μια κυβέρνηση ΝΔ, στην αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών;

Πρωτίστως και κυρίως θα είχαμε φροντίσει να έχουμε επαρκή εναέρια μέσα είτε έχοντας συντηρήσει τα υφιστάμενα είτε έχοντας μισθώσει άλλα. Αλλά ταυτόχρονα θα είχαμε μεριμνήσει για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, δασικών δρόμων δασοπροστασίας, θα είχαμε ενεργήσει για τον καθαρισμό των δασών και θα είχαμε ενεργοποιήσει εγκαίρως το κέντρο συντονισμού.

Παράληλα σηκώσατε ψηλά το θέμα των διακοπών του Αλέξη Τσίπρα. Δεν εχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός λίγες μερες διακοπών;

Πάντως παντού στον κόσμο, το προγραμμα διακοπών του πρωθυπουργού γνωστοποιείται, δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Και πάντως, όταν υπήρχαν μεγάλες πυρκαγιές, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν από την πρώτη στιγμή στη θέση του, δεν επιθεωρούσε τα καμμένα όταν είχε σβήσει η φωτιά. Αυτό γιατί εσχάτως η ύστατη προπαγανδιστική αναδίπλωση είναι: Και οι προηγούμενοι καλύτεροι ήταν; Η αβίαστη απάντηση είναι: Προφανώς. Και μάλιστα πολύ καλύτεροι.

Τι να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Γνωρίζετε οτι η κυβέρνηση  κατηγορεί τη ΝΔ οτι δεν εχει πρόγραμμα.

Αρκετά με αυτήν την καραμέλα πια. Έχουμε παρουσίασει σειρά ολόκληρη προγραμματικών θέσεων. Ο πρόεδρος μας δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα μέτρα πέρυσι στην ΔΕΘ. Φέτος επανεκτιμωντας την κατάσταση θα παρουσιάσει περισσότερα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Πως βλέπετε την κινητικότητα στην κεντροαριστερά; Η υποψηφιότητα Καμίνη μπορεί να επηρεάσει τη διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Δεν μου πέφτει και πολύς λόγος για τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Και δεν πιστεύω ότι μπροστά στο μείζον που είναι η δημιουργία μιας πολιτικής ανατροπής που θα επιτρέψει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα υπερασπίζεται την πατρίδα και την ελευθερία, οι πολίτες που κατανοούν αυτήν την αναγκαιότητα θα επηρεαστούν από οποιαδήποτε εσωκομματική εξέλιξη στον χώρο της κεντροαριστεράς . Η πολιτική προτεραιότητα του λαού μας είναι ήδη σαφής: ισχυρή και καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθολική ήττα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Πάντως με άρθρο του ο Κώστας Λαλιώτης πριν από λίγες μερες όχι μόνο επανεμφανίστηκε αλλά ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να μην ξεχνάει τις ρίζες του, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα προς της ΝΔ, σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. Τι απαντάτε;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής πλειοψηφίας που θα δώσει κατά λογική αναγκαιότητα την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα ζητήματα των συνεργασιών θα τεθούν μετά τις εκλογές και ανάλογα με τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Οπότε, αφήστε να τα εξετάσουμε τότε.

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews

Μοιράσου το

Τελευταία νέα