«Στα όρια της απόλυτης πολιτικής κατάπτωσης η κυβέρνηση» – Συνέντευξη στον Alpha 989 radio

«Στα όρια της απόλυτης πολιτικής κατάπτωσης η κυβέρνηση», είπε στον Αlpha 989 και στον σπύρο Χαριτάτο ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και εκτίμησε ότι «στο επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί σημαντική κοινωνική πίεση από τον λαό για «να φύγουν». Το σενάριο αυτό δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση γι’ αυτό και θα δώσει μεγάλη εκλογική ηγεμονία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση πανικού. Δεν μπορεί να πάει ούτε μπρος ούτε πίσω. Πηγαίνει μόνο προς τα κάτω».

Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχολίασε: «Ο κος Φίλης έχει βάλει τη μεγάλη κουβέντα και έχει πει ότι μνημόνιο και αντιμνημόνιο δεν υπάρχει, η συγκολλητική δύναμη μεταξύ ΑΝΕΛ –ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει γιατί ήταν το αντιμνημόνιο. Τώρα δεν μπορούμε λέει να κάνουμε ούτε τα αριστερά μας όσον αφορά στην εκκλησία κλπ. γιατί ο Καμμένος έχει άλλη ατζέντα» ενώ για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «τώρα μιλούν με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι αυτό είναι αδύνατο γιατί εξαρτάται από τον πρωθυπουργό και την κα Γεννηματά. Η αναδιάταξη αυτή προϋποθέτει εκλογές».

Ο κος Βορίδης απάντησε στα σχόλια του Δημήτρη Παπαδημούλη – ο οποίος μίλησε νωρίτερα στον Alpha 989- περί ακροδεξιών στοιχείων από τα οποία έχει καταληφθεί η ΝΔ:

«Ο κος Μητσοτάκης δεν θα ρωτήσει τον κο Παπαδημούλη ποιους θα τοποθετήσει και πού. Εμείς (Βορίδης-Γεωργιάδης) είμαστε από το ‘12 στη ΝΔ και έχουν γίνει και 4 εκλογές. Ο κος Παπαδημούλης νιώθει πιο άνετα με τον Τσίπρα που πηγαίνει σε κηδείες δικτατόρων και θυμάται.. ο καθένας με τα κολλήματά του», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα επερχόμενα μέτρα που απαιτούν οι θεσμοί ο κος Βορίδης υποστήριξε ότι «έρχεται και μας ετοιμάζει ο πρωθυπουργός για το αφορολόγητο και για τη μείωση των συντάξεων. Τώρα θα κόψουν και τις κύριες. Θυμάμαι τον κο Τσακαλώτο να λέει ότι κάτω από 12.000 δεν πάει το αφορολόγητο και ετοιμάζεται να το πάει στα 6000. Ο κος Τσίπρας έλεγε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα ούτε την προνομοθέτηση για το 2019. Αν κατέβει το αφορολόγητο στα 6000 θα πληρώνουν φόρο τα εισοδήματα των 500ευρώ. Ο κόσμος έχει καταλάβει πια, από αυτούς δεν αγοράζει τίποτα, λένε συνεχώς ψέματα. Έχουν πει το παραμύθι τόσες φορές. Μιλούν με ένα 15%, έναν σκληρό πυρήνα, όχι με την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν έχουν καλό σενάριο για τη χώρα. Ένα είναι: Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις αλλά έχουμε από-επένδυση στη χώρα. Ο ελληνικός λαός κάνει υπομονή να περάσει ο καιρός ή να σηκωθούν να φύγουν. Κάθε 10 μέτρα έρχεται ένας πολίτης και μας ρωτάει: Μα δεν κάνετε κάτι να φύγουν; Ας κάνει μια βόλτα από τα δικαστήρια πχ ο κος Πετρόπουλος να δει πώς θα τον υποδεχτεί ο κόσμος».

«Είναι ντροπή να λένε τόσο χονδροειδή ψέματα. Είναι αδύνατο το 3,5% πλεόνασμα. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα νούμερα. Μόλις συμφώνησε στο 3,5% του είπαν του Τσακαλώτου πώς θα το πετύχει. Περιμένουν να πάρουν 2 δις από την μείωση αφορολόγητου, τα 2/3 ενός ΕΝΦΙΑ είναι, συν πρόσθετα νούμερα από την μείωση των συντάξεων. Είπαν οι δανειστές ότι αν ξεπεράσουμε το 3,5% τότε πράγματι θα έχουμε δικαίωμα να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Δεν είναι εφικτός στόχος το 3,5 %. Πανηγυρίζουν κοροϊδεύοντας για το τίποτα, για τα ήδη νομοθετημένα που θα ισχύσουν από το ‘19 ενώ για τα άλλα αν περάσουμε το πλεόνασμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κος Βορίδης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κομμάτι της κοινωνίας που να στηρίζει την κυβέρνηση, έχει τελειώσει αυτό. Είναι καταγεγραμμένο σε όποια μέτρηση-δημοσκόπηση υπάρχει. Δεν υπάρχει ηλικία και επάγγελμα στο οποίο να μην καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τί έχουν να πουν στον ελληνικό λαό και θέλουν να κάτσουν μέχρι το 2019»;

«Μετά από 2,5 χρόνια λοιπόν να ετοιμαστεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη… οι άλλοι (ΝΔ) ήταν καλύτεροι γιατί το 2014 βρισκόμασταν από πλευράς δημοσιονομικής κατάστασης εδώ που παλεύουμε να βρεθούμε 2 χρόνια μετά, μετά από την μείωση των συντάξεων, μετά τα κάπιταλ κοντρόλς, μετά τις πρόσθετες φορολογίες», τόνισε ο κος Βορίδης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Καλογρίτσα και στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος είπε χαρακτηριστικά:
«Η υπόθεση Καλογρίτσα αφορά και στο ζήτημα της χρηματοδότησης και στο ζήτημα των έργων. Όταν σε ένα έργο γίνεται κατάτμηση, είναι απαγορευμένο γιατί στην πραγματικότητα εκτοξεύω έτσι τα κόστη. Όταν το φτιάχνει ένας και έχει μια ενότητα, επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας. Τα κομμάτια του έργου εδώ τα πήρε ο Καλογρίτσας. Το ζήτημα του διαγωνισμού είναι το πρώτο θέμα. Όσον αφορά στο έργο. Θα δούμε τί θα γίνει και πώς θα εξελιχθεί το έργο. Γιατί όμως επέλεξαν κατάτμηση; Εξετάζεται αυτό το κομμάτι. Το 2ο κομμάτι είναι των χρηματοδοτήσεων. Πώς έρχεται μια τράπεζα και χρηματοδοτεί έναν επιχειρηματία και με ποια κριτήρια. Ξέρουμε και τη στενή σχέση του Σπίρτζη με την Τράπεζα και τον Καλογρίτσα».

Υπενθύμισε την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας: «Πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση με τις άδειες. Εγώ δεν την ξεχνάω. Ανεξάρτητα αν ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, έχει υπάρξει απόπειρα. Ανακηρύχθηκαν μειοδότες και έβλαψε αυτό το δημόσιο. Πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω. Είχαν σχέση πολιτικά πρόσωπα με αυτή την ιστορία; Δεν έχει ξεχαστεί η υπόθεση».

Για τις τουρκικές προκλήσεις ο κος Βορίδης είπε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία περνάει μια περίοδο που στο εσωτερικό της ενισχύεται ο αυταρχισμός. Ο πρόεδρος Ερντογαν ζητάει μια μεγάλη αλλαγή στο καθεστώς της Τουρκίας και λίγο το έχουμε αναλύσει αυτό. Δηλαδή το τί πρόκειται να γίνει μετά το δημοψήφισμα και πώς πρόκειται να ενισχυθεί το χαρακτηριστικό, το προεδρο-κεντρικό σύστημα που ζητά από τους Τούρκους ο Ερντογάν να εγκρίνουν. Η μεγαλύτερη κάθαρση που έχει γίνει ποτέ σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού από αντιπολιτευόμενους, έγινε από τον Ερντογάν.

Εξακολουθεί να παραμένει ασταθής η Τουρκία από πλευράς Συρίας. Επομένως, έχουμε μια πολύ νευρική Τουρκία και θέλει μεγάλη προσοχή. Η Τουρκία θα οξύνει την ρητορική της και μπορεί να μην είναι μόνο ρητορική προς εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα ανά πάσα στιγμή και αυτή είναι βασική δουλειά μιας κυβέρνησης και θέλει σύνθετες δράσεις αυτό, καθώς και αμυντική πολιτική από την πλευρά της Ελλάδας. Μια ισχυρή αποτρεπτική αμυντική πολιτική ικανή, θα διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την εδαφική της κυριαρχία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με δηλώσεις. Πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι και κυρίως αυτοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης για τις σύνθετες δράσεις που χρειάζονται. Όλοι πρέπει να θωρακίσουν την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας».

Για την απάντηση Καμμένου στον Τσαβούσογλου είπε πως «είναι σημαντικό το να παίρνουν απαντήσεις οι Τούρκοι. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντάει αλλά πρέπει ψύχραιμα και υπεύθυνα και σοβαρά. Η ρητορική Καμμένου δεν ξέρω ποιον ωφελεί. Δεν είναι το ύφος που θα επέλεγα εγώ προκειμένου να απαντήσω».

Για τα εξοπλιστικά είπε ότι «πρέπει να διασφαλίζεται η ισορροπία δυνάμεων. Δεν είμαστε και στο Βέλγιο . Είχα ακούσει από κάτι Ολλανδούς που είχαν έρθει εδώ ότι είναι δυνατόν να ξοδεύετε εσείς τόσα χρήματα για εξοπλισμούς; Αλλά είμαστε σε μια περιοχή με συγκριμένα γεωπολιτικά ζητήματα. Δεν είμαστε στην Ολλανδία. Δεν αισθάνεται την πίεση που αισθανόμαστε εμείς. Έχουμε την Τουρκία, την Συρία, τα Βαλκάνια. Δεν έχουμε τα ίδια θέματα ασφαλείας. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προσέχει να μην ανατρέπονται οι ισορροπίες δυνάμεων και αυτό το δόγμα δεν πρέπει να ανατραπεί.

Το τεχνικό ζήτημα, δηλαδή πώς διασφαλίζεται η ισορροπία δυνάμεων (Ελλάδας-Τουρκίας), δηλαδή τί έχουν οι Τούρκοι και τί εμείς, είναι μια απάντηση που εγώ δεν ξέρω να τη δώσω γιατί δεν είμαι στρατηγός.

Αν ανατραπεί η ισορροπία των δυνάμεων και οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες, δεν αποκαθίσταται σε έναν χρόνο. Χρειάζονται οπλικά συστήματα και προσωπικό. Άρα χρειάζεται 3-5 χρόνια. Άρα είσαι «ανοιχτός». Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έρχονται να μας διασφαλίσουν ισορροπία δυνάμεων; Όχι. Η Ελλάδα είναι μόνη της και πρέπει να το ξέρουμε αυτό και να πάρουμε τα μέτρα μας. Αμυντικά δεν καλυπτόμαστε από το ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο αυτό. Υπάρχει και κόστος άμυνας λοιπόν, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται».

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι επίκαιρο. Δεν τον ενδιαφέρει το θέμα. Ότι έτσι ήταν πάντα και θα παραμείνει. Κάθε σπίτι στην Αθήνα έχει κλαπεί. Ορισμένα και 2 και 3 φορές. Εγώ έχω κάνει 5 ερωτήσεις στον Τοσκα στις οποίες συμφωνεί. Λέει ότι θα κάνει κάτι και τελικά δεν το έχει κάνει. Στο Ζεφύρι δεν πάει. Είναι απολύτως παραβατική περιοχή.

Μπορεί πράγματι να υπάρχουν συλλήψεις ναρκωτικών αλλά αν δεν υπάρχει εκρίζωση της εστίας παραβατικότητας… πρέπει να φροντίσει κάποιος τις περιοχές (π.χ Ζεφύρι , Ασπρόπυργος) μένει κόσμος εκεί και η κατάσταση έχει οξυνθεί. Τα Εξάρχεια είναι το σημείο συνάντησης κοινής εγκληματικότητας. Η Ανατολική Αττική έχει τεράστιο ζήτημα με τις κλοπές. Οι μπούκες στα σπίτια είναι καθημερινό φαινόμενο
Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η ελληνική αστυνομία; Δεν λέω ότι είναι από τα εύκολα ή λύνεται άμεσα.
Ο κος Τόσκας δεν πιστεύει στο δόγμα της μηδενικής ανοχής. Είναι για περιοχές που έχουν ξεφύγει. Δηλ. να υπάρχει μόνιμα αστυνομική κάλυψη.
Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε τρομοκρατία της άκρας αριστεράς. Γιατί δεν αντιμετωπίζεται αυτό; Πώς βρισκόταν σε ύφεση επί ΝΔ; Αυτά τα ερωτηματικά προκύπτουν από την πορεία των πραγμάτων. Ο πρωθυπουργός δεν το θεωρεί θέμα της επικαιρότητας και εν μέρει όλα αυτά λειτουργούν και ως βαλβίδες κοινωνικής αποσυμπίεσης».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του κ. Βορίδη στον Alpha 989 radio:

Μοιράσου το

Τελευταία νέα