Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους στην ενοχική Δεξιά

  1. Η καθαρή έξοδος  εκτός από την κυβέρνηση θεωρείται βέβαιη κι από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πάντως το κόμμα σας διαφωνεί κάθετα. Πού βασίζονται οι αντιρρήσεις σας;

Τι εννοείτε «διαφωνεί κάθετα»; Η Νέα Δημοκρατία έχει καθαρή οπτική στο ζήτημα αυτό: Το λεγόμενο «τέλος του μνημονίου» είναι στην πραγματικότητα «τέλος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τον μηχανισμό στήριξης». Οι περίφημοι «τοκογλύφοι», όπως αποκαλούσε τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ προτού αναλάβει την διακυβέρνηση, μας δανείζουν με επιτόκιο 0,8%. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποτελούν στην μεταμνημονιακή εποχή τον μηχανισμό αντλήσεως χρημάτων για το Ελληνικό Δημόσιο και μέχρι σήμερα μας δανείζουν με επιτόκιο από 4% - 5%. Το «τέλος του μνημονίου» πρέπει να επιτυγχάνει δύο πράγματα: αφενός χαμηλά επιτόκια δανεισμού από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα εξαρτηθεί και από την ρύθμιση του χρέους και αφετέρου βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές ώστε  να μην εμπλακούμε ξανά σε κρίση δανεισμού. Μέχρις στιγμής αυτές οι προϋποθέσεις δεν φαίνονται να διασφαλίζονται, με ευθύνη της Κυβερνήσεως φυσικά.

Και το τελευταίο αλλά πιο κρίσιμο που λέμε είναι ότι οι πανηγυρισμοί για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτονομίας μέχρι σήμερα είναι κενοί περιεχομένου: αυξημένη εποπτεία αλλά μεγαλύτερη αυτονομία, έλεγχοι δύο φορές ετησίως από την τρόικα, υβριδικός δημοσιονομικός έλεγχος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, όλα αυτά είναι επικοινωνιακός θόρυβος της Κυβέρνησης άνευ σημασίας για τους πολίτες. Το θέμα είναι απλό: οι συντάξεις θα περικοπούν; Το αφορολόγητο θα μειωθεί; Οι φόροι θα μειωθούν; Οι ασφαλιστικές εισφορές; Οι στόχοι για πλεονάσματα; Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το αν η τρόικα θα έρχεται σε meeting rooms στα ξενοδοχεία ή σε γραφεία συσκέψεων των Υπουργείων, ούτε αν θα έρχεται 2 ή 3 φορές το χρόνο. Ενδιαφέρεται για το αν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική που έχει τσακίσει την μεσαία τάξη, αν θα μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Και για αυτά μιλάει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δεν ακούμε λέξη από τον Αλέξη Τσίπρα.

  1. Τι έχετε να πείτε για το μαύρο μέτωπο στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Έχετε ευθύνες;

            Ποιο είναι το μαύρο μέτωπο; Οι ολιγάρχες, οι δικαιωμένοι επιχειρηματίες για ναρκωτικά και η σειρά από σκοτεινά οικονομικά και παραθεσμικά κέντρα στα οποία αναφέρθηκε ο κ.Τζανακόπουλος; Εννοεί ας πούμε ολιγάρχες, όπως ο κ.Σαββίδης; Εννοεί τον κ.Μαρινάκη, ο οποίος συναντάτο με τον κ.Τσίπρα, μέχρι πρόσφατα; Ή τα θεσμικά παράκεντρα που συνομιλούν με ισοβίτες, που δέχονται ως εκπροσώπους κρατών επιχειρηματίες χωρίς επιχειρήσεις από την Αξιούπολη Κιλκίς με πλαστά πληρεξούσια ή αυτά που στήνουν προστατευόμενους ψευδομάρτυρες ή αυτά που δέχονται ως «πόθεν έσχες» τα βοσκοτόπια ή αυτά που έχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αυγής» εξωχώριες εταιρίες; Ή ίσως αυτά τα παράκεντρα που επιτέθηκαν στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών Τσατάνη; Ή μήπως αυτά που στοχοποίησαν με άθλιες συκοφαντίες τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας; Ή μήπως υπάρχει ένας, λέω έστω ένας, μεγαλοεπιχειρηματίας που δεν είναι συνομιλητής του Τσίπρα; Και αν έχουμε ευθύνες: Έχουμε τεράστιες, βαριές και πρέπει να είμαστε σκληρά αυτοκριτικοί: γιατί επιτρέψαμε σε αυτήν την παρδαλή «Αριστερά του ό,τι να‘ναι»  να παριστάνει την κήνσορα και τον τιμητή της ηθικής, γιατί δεν αποκαλύψαμε έγκαιρα και γρήγορα το αυταρχικό της πρόσωπο, γιατί δεν πολεμήσαμε με πίστη και αφοσίωση για τις ιδέες μας, γιατί τους επιτρέψαμε να φαίνονται στα μάτια του λαού μας ως δήθεν ιδεολόγοι, ως άσπιλοι, αγνοί και άμωμοι αντί να τους αποκαλύψουμε ως αυτό που πραγματικά είναι: μία απειλή για την προκοπή του Έθνους, μία απειλή για τους Δημοκρατικούς θεσμούς.

  1. Ενδεχόμενη καθαρή έξοδος από τα μνημόνια μπορεί να ανακόψει το πλειοψηφικό ρεύμα της Ν.Δ;

            Προφανώς όχι. Ο λαός μας θέλει αποτελέσματα. Και αυτά ήδη δημοσιεύτηκαν: οι πραγματικές κατά κεφαλήν αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω την τελευταία χρονιά κατά 1,1%, ενώ η απόκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να μεγαλώνει με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μένει περίπου καθηλωμένο στην Ελλάδα ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φτάσει στα 27.600 ευρώ από 26.100 το 2014.

            Η ιδιωτική κατανάλωση δεν αυξάνει, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μετράνε και το πενηνταράκι μετά από 4 χρόνια Αριστερής Ανάπτυξης και Δημιουργίας.

            Τι σημασία έχει αν η έξοδος θα είναι «καθαρή», «υβριδική», «με προληπτική γραμμή ή χωρίς», με «ενισχυμένη εποπτεία» αλλά μικρότερη από την σημερινή. Τα ερωτήματα παραμένουν: οι συντάξεις θα περικοπούν; Οι φόροι θα μειωθούν; Όλα τα υπόλοιπα είναι «έπεα πτερόεντα» και όχι μόνο δεν θα κόψουν αλλά θα ενισχύσουν την πολιτική και εκλογική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και θα οδηγήσουν στο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καθαρή εντολή για την ανασυγκρότηση της πατρίδας.

  1. Πώς βλέπετε τις κινήσεις παλαιών στελεχών του κόμματός  σας για τη δημιουργία νέου Κινήματος; Από πού θα αντλήσουν ψηφοφόρους;

            Ακούστε, δεν με εκπλήσσουν τέτοιου είδους περιφερειακές και ήσσονος σημασίας αναταράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει …. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους τους. Για απλούς  λόγους: γιατί πλέον έχει Κυβερνητικά πεπραγμένα και ο Κυβερνητικός του απολογισμός είναι τραγικός.

            Η λύση του λοιπόν είναι να προσπαθήσει να περιορίσει το εύρος της  απήχησης της Νέας Δημοκρατίας. Στην προσπάθειά του αυτή αναζητά καλούς συμμάχους στην ενοχική Δεξιά, σε αυτούς που έχουν συνηθίσει να υποκλίνονται στο μεγαλείο της Αριστεράς, σε αυτούς που ευθύνονται για την ιδεολογική της ηγεμονία στην Ελλάδα, στους δήθεν μετριοπαθείς και συναινετικούς, αλλά στην πραγματικότητα ενοχικούς και ηττοπαθείς.

            Μόνο που αυτοί δεν έχουν πια σχέση με το λαϊκό αίτημα του κεντρώου και του δεξιού ψηφοφόρου: που θέλει να φύγει η απαράδεκτη, καταστροφική και επικίνδυνη Κυβέρνηση της «Πρώτης  Φοράς Αριστεράς». Γι αυτό, επειδή απηχούν αντιλήψεως που ηττήθηκαν, επειδή παντού στην Ευρώπη και στην Αμερική αναπτύσσεται μία ρωμαλέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση για τις αρχές και τις αξίες της Δεξιά, επειδή περιφρονούν τα αιτήματα των πολιτών που θέλουν να εκπροσωπούν, η απήχησή τους θα είναι μηδενική. Και εύχομαι να αποπειραθούν κάτι: γιατί θα είναι και η οριστική ήττα της στρατηγικής της συναινέσεως με την Αριστερά.

  1. Έγιναν λάθος χειρισμοί  στην υπόθεση των δυο στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη;

            Δεν μπορώ να το πω αυτό, δεν είναι ένα συγκεκριμένο λάθος. Λάθος είναι το ότι δεν αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση την αλλαγή των γεωπολιτικών στοχεύσεων της Τουρκίας, λάθος ήταν που ήλθε ο Ερντογάν εδώ, λάθος είναι η πολιτική του κατευνασμού. Αλλά το βασικό είναι ότι δεν ακούω κάποιο Κυβερνητικό σχέδιο για το πώς οι δύο στρατιωτικοί μας θα επιστρέψουν. Μετά από το φιάσκο της αρχικής επικοινωνιακής αισιοδοξίας, δεν βλέπω την παραμικρή διέξοδο στο δράμα που περνούν οι άνθρωποί μας εκεί. Αυτή είναι η τραγική ευθύνη της Κυβέρνησης: ότι ουσιαστικά δεν έχει σχέδιο για την λύση του προβλήματος. 

  1. Τι πιστεύετε να γίνει στο θέμα του Σκοπιανού;

            Δεν ξέρω τι θα γίνει. Ξέρω τι δεν πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι να παρουσιαστεί μία λύση που θα προσβάλλει τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Αλλά αυτό είναι κάτι που η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να συμβεί.

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα