Ο Καμμένος δεν στοχοποιείται από την Νέα Δημοκρατία, αλλά από τις πράξεις του.

16/07/2017

Kύριε Βορίδη η πρόσφατη εισήγηση της Κομισιόν να βγει η χώρα μας από «την επιτήρηση για το υπερβολικό έλλειμμα» δεν είναι μια μεγάλη  νίκη για τη χώρα;  Αυτό προοιωνίζει και την  έξοδο στις αγορές;

Μεγάλη νίκη δεν το λες, θετική είδηση το λες. Βεβαίως στην απελπισία που βρίσκεται σήμερα η Κυβέρνηση και «καλημέρα» να τους πεις κάποιοι το βαφτίζουν «μεγάλη νίκη». Θετικό είναι αλλά από όλες τις πλευρές επισημαίνεται ο συμβολικός χαρακτήρας της εισηγήσεως αυτής.

Η χώρα επιτηρείται από τον μηχανισμό του μνημονίου που είναι πολύ βαρύτερος από τον μηχανισμό του «υπερβολικού ελλείμματος», το δε πρόβλημά της για την πρόσβαση στις αγορές ποτέ δεν ήταν αυτή η επιτήρηση. Αλλά προφανώς είναι μία καλή είδηση που όμως ακυρώνεται από την κυβερνητική αγωνία για επικοινωνιακή εκμετάλλευση.

Θέλω να πω μήπως ισχύει ότι «έξω πάμε καλά» και μέσα επικρατεί κλίμα πόλωσης. Μήπως η πόλωση αυτή δεν βοηθά την «ολική επαναφορά της χώρας»;

Γενικώς δεν πάμε καλά και πόλωση δεν δημιουργεί πάντως η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πόλωση δημιουργεί η Κυβέρνηση όταν ο Πρωθυπουργός θεωρεί την Δικαιοσύνη ως «θεσμικό εμπόδιο». Δηλαδή αν το πρόγραμμα της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει το Σύνταγμα, και η Δικαιοσύνη, ως οφείλει, το υπερασπίζεται, τι θα κάνει ο κ.Τσίπρας; Θα καταργήσει και την Δικαιοσύνη;

Πόλωση δημιουργούν οι ανοικτές επιθέσεις κατά των Δικαστών, πόλωση δημιουργούν οι συνομιλίες Υπουργών με ισοβίτες για ποινικές υποθέσεις προκειμένου να στοχοποιηθούν επιχειρηματίες.

Η εκτροπή δημιουργεί την πόλωση, και αντίθετα μόνος παράγων σταθερότητας είναι η υπεύθυνη, σοβαρή και μετριοπαθής στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ειδικά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Κύριε Βορίδη συμφωνείτε με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ειδικό δικαστήριο για τη περίοδο Βαρουφάκη; Πρόκειται για απόφαση της ΝΔ ή προσωπική τοποθέτηση του Αντιπροέδρου; Με άλλα λόγια με κυβέρνηση ΝΔ θα βρεθούμε μπροστά σε ειδικά δικαστήρια;

Η Ν.Δ. έχει πει ότι η υπόθεση του «παράλληλου νομίσματος», του λεγόμενου «plan B» καθώς και όλα όσα μας οδήγησαν στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και επέφεραν τεράστια ζημία στην ελληνική οικονομία, πρέπει να διερευνηθούν. Πρέπει να ερευνηθεί κυρίως αν αυτό ήταν πράγματι ένα «plan B» ή μήπως ήταν το βασικό σχέδιο, πρέπει να ερευνηθεί αν η ύπαρξή του συνέτεινε στην λήψη αποφάσεων που οδήγησαν στην τυφλή σύγκρουση και στις καταστροφικές συνέπειές της.

Όσο για τα περί Ειδικών Δικαστηρίων, η θέση της Νέας Δημοκρατίας, είναι σαφής: ασυλία δεν υπάρχει για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Αν υπάρχουν πολιτικοί που παραβιάζουν τον ποινικό νόμο, για αυτούς θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον νόμο διαδικασία.

Ωστόσο εάν τελικά η κυβέρνηση φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της και η χώρα, το 2018 που λήγει το πρόγραμμα, βγει στις αγορές αυτό θα δυσκολέψει τη ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές;

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ακράδαντα πως προϋπόθεση για την επιστροφή στην νέα κανονικότητά μας είναι η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται για την κάλυψη των αναγκών του από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Άρα όσο γρηγορότερα συμβεί αυτό, τόσο το καλλίτερο. Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό συμβεί, όπως λέτε, το 2018, η Ελλάδα, θα καταφέρει κάτι που θα είχε γίνει από το 2015. Χάθηκαν ήδη 3 χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της πιο καταστροφικής Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος στην εποχή της Μεταπολίτευσης.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι παράγοντες που στοχεύουν στην σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών αποτελούν προϋπόθεση για να επιτευχθεί το μείζον, η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Και στο πεδίο αυτό, η ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, οι πολίτες βαρυγκωμούν από  τους δυσβάσταχτους φόρους, η κοινωνία είναι γονατισμένη και αγανακτισμένη από τα ψέμματα του κ.Τσίπρα.

Να περάσουμε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο όλος χειρισμός που οδήγησε στο να εκτεθεί παγκόσμια η Τουρκία και να χρεωθεί ουσιαστικά τη άρνηση για επίλυση του Κυπριακού δεν ήταν νίκη της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά  του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά;

Έλεος! Να πανηγυρίζουμε και για την μη επίλυση;; Επιτυχία θα ήταν η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όχι ο επιμερισμός των ευθυνών για το ναυάγιο. Πράγματι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την Τουρκία αλλά είναι ένα στενάχωρο γεγονός ότι η παράνομη κατοχή εδαφών παραμένει, ότι ο τουρκικός στρατός παραμένει. Δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση για αυτό, αλλά το ναυάγιο των συνομιλιών είναι αντικειμενικά μία κακή εξέλιξη.

Να περάσουμε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με αφορμή και την αντιπαράθεση στη Βουλή για το εν λόγω θέμα. Σας ρωτώ, ευθέως. Η ΝΔ, εάν το θέμα έλθει προς επίλυση, τι στάση θα κρατήσει;

Η Κυβέρνηση, τι στάση θα κρατήσει; Από την συζήτηση στην Βουλή, κατάλαβα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν μεταξύ τους σοβαρή διαφωνία. Ας έλθουν οι κυβερνώντες με ενιαία θέση στην Βουλή και μετά συζητάμε και για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το κάθε πράγμα με την σωστή σειρά.

Να επικαλεστώ την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη, όπως είπε, στη Βουλή γιατί υπάρχουν «δύο πλειοψηφίες»; Δηλαδή, η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει να συζητήσει για το εν λόγω θέμα με άλλη πρόταση από αυτή των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου;

Αυτό που είπε ο Πρόεδρός μας και επιβεβαιώθηκε πλήρως είναι ότι για το θέμα, άλλα υποστηρίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος και άλλα ο Υπουργός Εξωτερικών.

Αυτονόητο είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα έρχεται να ψαρεύει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή κάθε φορά που δεν συμφωνούν μεταξύ τους.

Ανεξαρτήτως της ουσίας ενός θέματος, η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίζεται στην Κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Αν δεν έχει τέτοια, τότε η Αντιπολίτευση θα πρέπει να καταψηφίζει τις προτάσεις της. Δεν είναι δυνατόν η Αντιπολίτευση να διευκολύνει την κυβέρνηση να ξεπερνά τις ενδοκυβερνητικές της αντιφάσεις.

Η Κυβέρνηση θα στηρίζεται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αν δεν την έχει, δεν θα περνάει ρυθμίσεις στην Βουλή. Απλά και καθαρά.

Κύριε Βορίδη μήπως εν τέλει ο Πάνος Καμμένος αποτελεί «σάκο του μποξ» για τη ΝΔ;

Το αν ο Καμμένος αποτελεί «βαρίδι» για την Κυβέρνηση είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί τον κ.Τσίπρα. Εμείς απλώς δεν μπορούμε και να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε και ότι δεν ακούμε: 12 φορές μίλησε με τον ισοβίτη, SMS αντήλασσε, ακόμη δεν έχει απαντήσει αν έχει συνομιλήσει και άλλες φορές με τον ισοβίτη, αν έχει συνομιλήσει και με τον λιμενικό που φαίνεται να πιέζει τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για να ενοχοποιηθεί ο Μαρινάκης. Για όλα αυτά τα πρωτοφανή, τα εξοργιστικά, τα αδιανόητα για στοιχειωδώς ευνομούμενη χώρα, η Νέα Δημοκρατία τι έπρεπε να κάνει; Να παριστάνει ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε; Η Νέα Δημοκρατία έχει υποχρέωση συνταγματική, νομική και ηθική να εκπληρώνει τον θεσμικό της ρόλο.

Ο Καμμένος δεν στοχοποιείται από την Νέα Δημοκρατία, αλλά από τις πράξεις του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας, προ ημερών στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «παράγκα». Δεν είναι σκληρός αυτός ο χαρακτηρισμός; Που τον στηρίζετε;

Απόπειρα ελέγχου τηλεόρασης : κρίθηκε αντισυνταγματική. Ρουσφετολογικές παρατάσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους συμβασιούχους στους Δήμους: κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Παύσεις θητειών των διοικητών νοσοκομείων: κρίθηκαν παράνομες. Τρόπος ορισμού των διευθυντών στην εκπαίδευση: κρίθηκε αντισυνταγματικός. Λυσσαλέες επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, χαριστικές διατάξεις υπέρ «ημετέρων» επιχειρηματιών: τι δεν καταλαβαίνετε σχετικά με τον χαρακτηρισμό «παράγκα»; Και λίγα τους είπε ο Κυριάκος.

Κύριε Βορίδη γιατί η ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική στην τοποθέτηση της κυρίας Θάνου ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού;

Δεν υπαινισσόμαστε, έχουμε πει καθαρά ότι η Κυβέρνηση αποπειράται να χειραγωγήσει της Δικαιοσύνη, ότι στοχοποιεί δικαστές, ότι αποπειράται να τους κατατρομοκρατήσει και να φαλκιδεύσει την κρίση τους.

Η τοποθέτηση της κας Θάνου στην συγκεκριμένη θέση κατέστησε  απλώς οφθαλμοφανές αυτό που πάντως, λίγο ως πολύ, ήταν σαφές.

Προσωπικά, λιγότερο με ενοχλεί η σχέση της κας Θάνου με την συγκεκριμένη Κυβέρνηση που ξαναλέω, ήταν, εν πολλοίς, γνωστή, και περισσότερο ότι κάποιος που υπήρξε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός δέχεται να κάνει τώρα τον διευθυντή της νομικής υπηρεσίας του Πρωθυπουργού. Αλλά αυτό είναι κυρίως ζήτημα γούστου, ζήτημα αισθητικής.

Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω. Αναφορικά με την υπόθεση Καμμένου πως θα κινηθεί η ΝΔ στη συνέχεια, μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να δεχτεί εξεταστική επιτροπή;

Ανεξάρτητα από το τι έχει πει η Κυβέρνηση, ευελπιστώ ότι ο κ.Καμμένος που μας προκαλούσε αν έχουμε «τ’άντερα» να καταθέσουμε πρόταση για προανακριτική, τώρα που καταθέσαμε το έλασσον, δηλ. πρόταση για εξεταστική, θα την υπερψηφίσει γιατί σίγουρα αυτός έχει «τ’άντερα». Το ίδιο περιμένω και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν να συγκαλύψουν τέτοιου είδους άθλιες συμπεριφορές και θέλουν να μάθουν αν συνομιλούσε ο Καμμένος με τον λιμενικό, ή και με άλλους παράγοντες, εντός και εκτός φυλακών, για την υπόθεση αυτή. Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να ερευνηθεί από την εξεταστική. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτούν να επωμιστούν την ευθύνη της συγκάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης για χάρη  του κ.Καμμένου.

 

Συνέντευξη στο ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα