Ο Βορίδης, ο Χάγιεκ, η αριστερά και “ο δρόμος προς τη δουλεία” (video)

25/04/2017

Με τη... βοήθεια ενός εκ των κορυφαίων οικονομολόγων και φιλοσόφων του 20ου αιώνα, του αυστριακού Φρίντριχ Χάγιεκ, εξήγησε ο βουλευτής Αττικής και τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης το όφελος που θα αποκομίσουν οι πολίτες από τη μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων που ευαγγελίζεται η ΝΔ.

Ο Μ. Βορίδης μιλώντας σε εκδήλωση του θεματικού τομέα Παραγωγικών Φορέων της Β3 ΝΟΔΕ και της ΔΗΜΤΟ Πεντέλης με θέμα “Μείωση φορολόγησης και προοπτικές ανάπτυξης επιχειρήσεων”, το βράδυ της Δευτέρας 24 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, αναφέρθηκε στο βιβλίο του Χάγιεκ “Ο δρόμος προς τη δουλεία”, το οποίο είχε γράψει μεταξύ των ετών 1940 – 1943.

Σε αυτό ο αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος είχε προειδοποιήσει “για τον μεγάλο κίνδυνο της τυραννίας που αναπόφευκτα προκύπτει από τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας μέσω του κεντρικού σχεδιασμού” και είχε υποστηρίξει ότι η εγκατάλειψη του ατομισμού και του κλασικού φιλελευθερισμού οδηγούσε στην απώλεια ελευθερίας, στη δημιουργία καταπιεστικής κοινωνίας, στην τυραννία ενός δικτάτορα και τη δουλεία του ατόμου.

img_1144

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Χάγιεκ αμφισβήτησε την επικρατούσα άποψη μεταξύ Βρετανών ακαδημαϊκών, ότι ο φασισμός αποτελούσε την καπιταλιστική αντίδραση στον σοσιαλισμό. Αντιθέτως υποστήριξε ότι ο φασισμός και ο σοσιαλισμός έχουν κοινές ρίζες στον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό και στην ενδυνάμωση της ισχύος του κράτους έναντι του ατόμου.

«O δρόμος προς τη δουλεία» είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή και σημαντικά έργα που παρουσιάζουν τον οικονομικό φιλελευθερισμό, επιμένει να διατηρεί τη δημοφιλία του και συνεχίζει να επηρεάζει ακόμα και σήμερα τον ακαδημαϊκό και πολιτικό διάλογο, έχοντας πάνω από 2 εκατομμύρια πωλήσεις, γεγονός που το καθιστά ακόμα και σήμερα best-seller.

Ο Μάκης Βορίδης μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας παρουσίασε τον τρόπο μέσα από τον οποίο ο Φρίντριχ Χάγιεκ παρουσίασε τις απόψεις του, συνδέοντας τις με την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και εξήγησε γιατί αυτή θα ωφελήσει τους εργαζόμενους.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη σχετική αναφορά του βουλευτή Αττικής και τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας:

Μοιράσου το

Τελευταία νέα