Οι προτάσεις της Κυβέρνησης συγκροτούν ένα μέτωπο επίθεσης εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του ο Μάκης Βορίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν ρίχνει στο τραπέζι θέμα απλής αναλογικής και αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους, ώστε να μεταφερθούν στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε το ζήτημα μετά τη δημοσιοποίηση πολυσέλιδου πορίσματος επιτροπής που είχε συγκροτηθεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, για τις αλλαγές και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κανονιστικό πλαίσιο του Καλλικράτη.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι στο πόρισμα αυτό έχουν περιληφθεί προτάσεις και απόψεις για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Δημοτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, για τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς με διευρυμένες αρμοδιότητες, τη θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων, τη μείωση της διάρκειας της θητείας των δημοτικών συμβουλίων. Αλλά και στον δημόσιο διάλογο, όπως είπε ο κ. Βορίδης, «υπάρχουν συζητήσεις που μιλούν για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο, ως μονοπρόσωπο αιρετό όργανο, και μεταφορά τους στο δημοτικό συμβούλιο ή αλλού καθώς και απόψεις για την επιλογή του γενικού γραμματέα του δήμου με διαδικασία που θα παρεμβαίνει αποφασιστικά η κεντρική κυβέρνηση». Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου με την ΚΕΔΕ.«Επειδή άκουσα κριτική για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα, βεβαίως έχει δικαίωμα ο καθένας να συζητάει με όποιον θέλει, και όποιον δήμαρχο επιθυμεί αλλά όταν λέμε διάλογο θεσμικά συγκροτημένο για την αυτοδιοίκηση, αυτός είναι ο διάλογος με τα θεσμικά όργανα και αυτός είναι η ΚΕΔΕ. Άρα η παράκαμψη δεν λύνει το ζήτημα του διαλόγου» σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.
Και επέμεινε: «Μπορεί να μη σας αρέσει ο κ. Πατούλης... Τι να κάνουμε τώρα; Ο θεσμικός σας συνομιλητής είναι ο κ. Πατούλης. Με αυτόν πρέπει να συζητήσετε». Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πόρισμα κινείται στη λογική της αποδυνάμωσης του ρόλου του δημάρχου και της απλής αναλογική για να σημειώσει ότι «ένα εκλογικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε αυτά». Είπε ακόμη ότι αυτή η λογική, όπως και η πρόταση για τα λαϊκά συμβούλια γειτονιάς, «συγκροτούν μέτωπο εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του θεσμού του δημάρχου»
Ο ερωτών βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στο θεσμό του Δημάρχου, με στόχο να ελέγξει και να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι «οι προτάσεις σας για αποδυνάμωση του ρόλου του δημάρχου, για καθιέρωση της απλής αναλογικής, για μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και για καθιέρωση λαϊκών συμβουλίων γειτονιάς, συγκροτούν ένα μέτωπο επίθεσης εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ακούστε όλη την ομιλία στη Βουλή:

Μοιράσου το

Τελευταία νέα