Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας εξαρτάται πρωτίστως και κυρίως από τους πολίτες που θα τη ψηφίσουν

-Κύριε Βορίδη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά και προηγείται δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει επενδύσει σε εσάς τις ελπίδες του. Μήπως καλλιεργείτε προσδοκίες στις οποίες δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις προειδοποιήσεις των εταίρων για κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας; 

Ένα είναι σίγουρο: ότι με εμάς δεν θα εκτροχιαστεί η οικονομία. Άλλοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν σε νέο και αχρείαστο προγραμμα δανεισμού γιατί ήθελαν να πειραματιστούν για να ανακαλύψουν τελικά ότι είχαν αυταπάτες. Όσο για εμάς, οι δεσμεύσεις μας είναι πολύ περιορισμένες, κοστολογημένες και επαναλαμβανόμενες σταθερά εδώ και δύο χρόνια: μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Έχουμε προσδιορίσει τον χρόνο ψήφισης των μέτρων, τον Οκτώβριο του 2019 με την ψήφιση του προϋπολογισμού και τον χρόνο εφαρμογής τους, το 2020. Ποσό πιο σαφείς και αναλυτικοί να γίνουμε; Σε λίγο ο ΣΥΡΙΖΑ από την απελπισία του θα μετατρέψει τον δημόσιο διάλογο σε σεμινάριο φορολογικού δικαίου και δημοσιονομικής πολιτικής.
Έχουμε προσδιορίσει ότι η προσπάθεια μας θα είναι η μεγέθυνση της οικονομίας ώστε σε βάθος τετραετίας η ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει περίπου τα 3/4 από τα μεγέθη που χάθηκαν στην κρίση. Έχουμε πει ότι θα το επιτύχουμε εφαρμόζοντας ένα προγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων, μέρος του οποίου είναι και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές αλλά και εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε αποδείξει ότι δεν λέμε ψέμματα, ότι οι υποσχέσεις μας είναι συγκεκριμένες και σαφείς, ότι δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Θα δουλέψουμε σκληρά για την επιτυχία του προγράμματος αυτού και ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε.

-Τι θα κάνετε με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα τα εφαρμόσετε; Θα τα ακυρώσετε προκειμένου να εφαρμόσετε τη δική σας πολιτική;    

Δεν πρόκειται να θίξουμε ευμενή μέτρα, δεν πρόκειται να μπούμε σε νέο κύκλο περικοπών. Άλλο και τελείως διαφορετικό το συμμάζεμα της σπατάλης στο Δημόσιο, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των δομών του, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και της διαφθοράς. Εξοικονομήσεις θα προκύψουν από τέτοιες δράσεις και όχι από περικοπές στα εισοδήματα των ασθενέστερων. 

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη. Αυτό σημαίνει κοινοβουλευτική συνεννόηση με άλλα κόμματα ή και αξιοποίηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους στην κυβέρνηση της ΝΔ; 

Δεν ξέρω την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει περιγράψει ορισμένες κατευθύνσεις που θα διέπουν την συγκρότησή της. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα επιδιώξει την διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της επιρροής. 

-Το ΚΙΝΑΛ λέει ότι θα σας δώσει ψήφο ανοχής αν δεν έχετε αυτοδυναμία. Πιστεύετε ότι μπορεί να σταθεί κυβέρνηση μειοψηφίας σε αυτή τη συγκυρία; Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και είπε ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα πάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική.   

Κοιταξτε, σε περίπτωση μη υπαρξεως αυτοδυναμίας, ακριβώς επειδή η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι αμφίσημη και τελικά ασαφής, η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια, μπαίνει σε αστάθεια και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Για τον λόγο αυτό διεκδικούμε καθαρή εντολή, για τον λόγο αυτό η ψήφος των πολιτών θα λύσει τον γόρδιο δεσμό διασφαλίζοντας την πολιτική σταθερότητα, την αποτελεσματική διακυβέρνηση. 

-Θα μπορέσετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο στην επόμενη Βουλή; 

Θα αλλάξουμε σίγουρα τον εκλογικό νόμο. Και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές που απαιτούνται ώστε η απλή αναλογική να μην εφαρμοστεί ποτέ. Το πρώτο είναι σίγουρο, το δεύτερο θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση των συσχετισμών εντός του κοινοβουλίου.

-Η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν εξαρτάται μόνο από τη συμμετοχή στις εκλογές και το ποσοστό που θα λάβει αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Πιστεύετε ότι θα πείσετε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να μην ενισχύσουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση; 

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας εξαρτάται πρωτίστως και κυρίως από τους πολίτες που θα την ψηφίσουν. Και εκτιμώ ότι οι πολίτες κατανοούν ότι ο κ. Τσίπρας δια της ψηφίσεως της απλής αναλογικής έχει υπονομεύσει το πολιτικό περιβάλλον, έχει υπονομεύσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Μία πρόγευση του τι σημαίνει απλή αναλογική πήραμε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πολίτες τα ξέρουν και τα καταλαβαίνουν αυτά. Όπως ξέρουν και τις πατριωτικές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ζήτημα της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών και στο ζήτημα του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ. Ξέρουν ποσό ψηλά έχει ιεραρχήσει η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης αλλά και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Άρα θα πράξουν σωστά, θα δώσουν καθαρή εντολή στην Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει ένα προγραμμα πατριωτικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, ένα προγραμμα ελευθερίας.

-Πώς σχολιάζετε την τακτική του Πρωθυπουργού  να προειδοποιεί συνεχώς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα αποτρέψει τυχόν απόπειρα γεώτρησης στην ελληνική ΑΟΖ προκαλώντας την ατίδραση του Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη συγκυρία της έντασης με τη γειτονική χώρα;

Η Τουρκία παραβιαζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία της αδελφής Κύπρου, μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λαός μας απαιτεί να γίνει άρση της παραβιάσεως δηλ. να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με κάθε πρόσφορο μέσο: με αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, με κυρώσεις, με στρατηγικές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τελικά με ενεργοποίηση αμυντικών συμμαχιών πρωτίστως και κυρίως με το Ισραήλ .

 

Μοιράσου το

Τελευταία νέα