“Εθνικό έγκλημα η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ”. Συνέντευξη στo περιοδικό CRASH

Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και το GREXIT εξακολουθεί και βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα, πως μπορεί να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και πότε;

Το ατύχημα έχει συμβεί, συνέβη όταν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν το βασικό ατύχημα που έχει υποστεί η χώρα, τώρα οι συνέπειες εκδηλώνονται.

Ατύχημα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι πιστεύει στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, άρα αν συμβεί το grexit, δεν θα είναι προμελετημένο. 

Η βασική μου ένσταση είναι ότι μια μερίδα συμπολιτών μας την αποτυχία εξόδου από την κρίση, της οικονομικής ανάκαμψης και της μεγέθυνσης της οικονομίας, χρεώνουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως στην πραγματικότητα δημιουργείται εξ αιτίας της αστοχίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει τον Ιανουάριο του 2016 και τώρα μάλλον πηγαίνουμε για τον Μάιο του 2017 και βλέπουμε. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, οπότε ζητούνται πρόσθετα μέτρα. Άρα αποτυγχάνουμε να βγούμε από τον κύκλο της ύφεσης και της συνεπαγόμενης με αυτόν λιτότητα.

Εννοείτε δηλαδή ότι αρχικά οι δανειστές μας ζητούσαν λιγότερα μέτρα και τώρα αυξάνονται; 

Ναι, διότι το πλεόνασμα του 3,5 %, σε μεσοπρόθεσμη βάση, στην πραγματικότητα μπήκε στο τραπέζι τον Δεκέμβριο, δεν βρισκότανε πέρυσι τον Ιανουάριο και βεβαίως δεν υπάρχει επίτευξη στόχων ούτε καν ως προς τα μεγέθη της ανάπτυξης. Παράλληλα έχουμε εκροή καταθέσεων, λόγω της αβεβαιότητας, έχουμε αποτυχία στα δημοσιονομικά μεγέθη και έτσι ανοίγει η συζήτηση για επιπλέον μέτρα. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί δεν λειτουργεί η οικονομία; Διότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επικεφαλής του καραβιού, δεν μπορούν να το πάνε.

Γιατί πιστεύετε ότι καθυστερεί την αξιολόγηση η κυβέρνηση, γιατί δεν λέει άντε παιδιά να το κλείσουμε;

Αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να το κατανοήσουμε, έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα και μια συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική αντίληψη.

Ναι αλλά η κυβέρνηση λέει ότι καθυστερεί και διαπραγματεύεται γιατί προσπαθεί να μην κόψει συντάξεις.

Αυτό είναι μια αμυντική προσέγγιση και την έχουν αποδεχτεί δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας. Κανείς δεν θέλει να κόψει τις συντάξεις, προφανώς ούτε η κυβέρνηση θέλει, ούτε ποτέ ήθελε η Ν.Δ να κόψει τις συντάξεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι εάν η οικονομία θα μεγαλώσει προκειμένου να δώσει αποτελεσματικά μεγέθη, προκειμένου να μην χρειάζεται να κόψει το ο,τιδήποτε. Αν η οικονομία δεν μεγαλώνει, τότε στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μονίμως, κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες, είτε με δανειστές, είτε χωρίς δανειστές, με ένα δεδομένο, ότι δεν έχουμε πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό και ότι δεν μπορούμε να φτιάχνουμε ελλείμματα. Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία θα βρισκόμαστε μπροστά σε ανάγκη περιοριστικών πολιτικών. Η απάντηση εναντίων των περιοριστικών πολιτικών, δεν είναι η ρητορεία εναντίον τους, αλλά η μεγέθυνση της οικονομίας, είναι η ανάπτυξη.

Τι θα έκανε όμως στην αντίστοιχη περίπτωση η Ν.Δ; Γιατί έχει ανοίξει και μια συζήτηση πλέον, αν αξίζει να ήμαστε στην Ευρώπη, στο ευρώ, χωρίς ευρώ;

Η συζήτηση για το νόμισμα, θέλει να αποφύγει τα πραγματικά ερωτήματα. Εγώ το έχω αποδεχτεί, είμαστε στο ευρώ για όσο μας συμφέρει. Δεν εννοώ μόνο οικονομικά, όσο μας συμφέρει πολιτικά, όσο μας συμφέρει γεωπολιτικά, όσο μας συμφέρει στρατηγικά αλλά, όσο μας συμφέρει. Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν. Αλλά ας περιοριστούμε στο νόμισμα. Θα γίνει ο λαός πλούσιος, επειδή αντί να πληρώνει σε ευρώ, θα πληρώνει σε δραχμές ή σε μνα; 

Οι οπαδοί της επιστροφής στην δραχμή λένε ότι η Ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Αλλά σε ποιους τομείς θα γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελληνική οικονομία; Ας πάρουμε για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα, τους παραγωγούς πορτοκαλιών. Πιθανόν να γίνουν πιο φτηνά τα εργατικά χέρια, τα φυτοφάρμακα όμως, τα γεωργικά μηχανήματα, το πετρέλαιο για να κινηθούν τα γεωργικά μηχανήματα, τα λιπάσματα, ακόμα και οι σπόροι σε κάποιες άλλες καλλιέργειες, είναι εισαγόμενα. Επομένως ακριβαίνουν οι παράγοντες κόστους δηλαδή επηρεάζουν την τελική τιμή του πορτοκαλιού και αντί να είναι πιο ανταγωνιστική, θα ακριβύνει.

Το ίδιο συμβαίνει στη φαρμακοβιομηχανία που κάνουμε και εξαγωγές. Η πρώτη ύλη είναι και εδώ από εισαγωγές χημικών, αρά και εδώ επηρρεάζεται το κόστος.

Όσο για τον εργαζόμενο, δεν θα παίρνει λιγότερα, αλλά θα μειώνεται η αγοραστική του δύναμη, γιατί όλα θα είναι εισαγόμενα και δεν θα μπορεί να τα αγοράσει.

Να πάρουμε και το παράδειγμα στον τουρισμό. Το πρόβλημα σήμερα του τουριστικού μας προϊόντος είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, για να έχουμε τουρίστες με υψηλό εισόδημα, άρα λοιπόν χαμηλώνοντας το κόστος τουρισμού, η Ελλάδα θα πλημυρίσει από φτωχοτουρισμό, δηλαδή αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να αποφύγει. 

Αυτά τα οποία λέτε δεν τα ξέρουν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;

Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι εύκολο για τους πολιτικούς. 

Διότι, αντί να συζητάς σήμερα, αν πρέπει να μειώσεις τις συντάξεις ή να αυξήσεις τους φόρους και να μειώσεις το αφορολόγητο, μπορείς να κόβεις χρήμα και να δημιουργείς πληθωρισμό ή να κάνεις υποτιμήσεις, οπότε με αυτόν τον τρόπο, αφαιρείς εισόδημα και κάνεις προσαρμογή μέσα σε μια νύχτα και χωρίς να το έχει καταλάβει κανείς. Είναι πολιτικά, ευχερέστερα διαχειρίσιμο. Και αν σκεφτώ πονηρά, προφανώς υπάρχουν συμφέροντα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, σε ευρώ, οπότε εάν η χώρα γυρίσει στην δραχμή, θα γίνουν πάρα πολύ πλούσιοι. Υπάρχουν και αυτοί π ου θα αγοράσουν πάμφθηνα ό,τι έχει αξία στην Ελλάδα.

Να ρωτήσω επίσης τους υποστηρικτές της δραχμής, το δημόσιο χρέος σε τι νόμισμα θα πληρωθεί; Γιατί οι ρήτρες που έχουμε υπογράψει είναι σε ευρώ. Αν γυρίσουμε στη δραχμή, το δημόσιο χρέος που τώρα είναι 175% του ΑΕΠ, αυτόματα θα εκτιναχτεί πάνω από 200% του ΑΕΠ. Άρα όσοι μιλάνε για δραχμή, χωρίς να το λένε, στην πραγματικότητα κάνουν λόγο για διαγραφή του χρέους που σημαίνει άτακτη χρεοκοπία. Αν όμως θέλουν να μακελέψουν το αγοραστικό εισόδημα των εργαζομένων, μπορούν να το κάνουν και τώρα με ευρώ. Και τώρα μπορείς να μην πληρώσεις τα χρέη, να οδηγηθείς σε άτακτη χρεωκοπία και να υποστείς τις συνέπειες.

Αύριο η Ν.Δ θα μπορούσε να κάνει μια διαφορετική πολιτική;

Ας ξεχάσουμε προς το παρόν το μνημόνιο και ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει την πλήρη δημοσιονομική της ανεξαρτησία, τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα τα δημόσια οικονομικά της, να βγάζει πλεονάσματα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να μεγεθυνθεί η οικονομία. Πρέπει να είναι ελκυστική στις επενδύσεις, άρα πρέπει να ενισχύσει όλους τους συντελεστές που επηρρεάζουν την ανταγωνιστικότητα. Αυτό δεν είναι το μνημόνιο; 

Οι δανειστές όμως, μας έχουν επιβάλει μια περιοριστική πολιτική, με αύξηση φορολογικών συντελεστών, πολιτική που εξ άλλου έκανε και η Ν.Δ επί Σαμαρά, όπου και τότε δεν είδαμε επενδύσεις. Πως λοιπόν θα αλλάξει το μοντέλο;

Μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής, ας χαρτογραφήσουμε που βρισκόμαστε σήμερα, πράγματι σήμερα η χώρα έχει χαμηλές αξίες, φθηνά ακίνητα, φθηνές μετοχές κ.λ.π. Από την άλλη υπάρχουν οι βασικές υποδομές, σε παραγωγικές υποδομές, υπάρχουν οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ηλεκτροδότηση, το διαδίκτυο κ.λ.π.

Υπάρχει οι βασικές διοικητικές υποδομές, αν και χρειάζονται παρεμβάσεις, για να βελτιωθούν σημαντικά. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι επαρκώς μορφωμένο. Στο δε επίπεδο των μισθών, η Ελλάδα είναι ανταγωνιστικότερη από αυτό που ήταν. Αυτό σημαίνει ότι το μαγαζί είναι γωνία, όποιος βάλει λεφτά, θα βγάλει λεφτά. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα τώρα; Κάποιος θα πει ότι είναι οι φορολογικοί συντελεστές, το κύριο όμως πρόβλημα είναι η πολιτική αστάθεια. Και δεν εννοώ εάν θα πάμε ή όχι σε εκλογές. Η έννοια της πολιτικής αστάθειας είναι ότι δεν είναι αξιόπιστη η κυβερνητική γραμμή. Πάρτε παράδειγμα την επένδυση χρυσού στην Χαλκιδική. Η εταιρεία κερδίζει στο συμβούλιο επικρατείας αλλά ο Σκουρλέτης, τους παιδεύει.

Η επένδυση στο Ελληνικό. Έρχεται κάποιος, συμφωνεί με τους όρους, δεσμεύει χρήματα και ετοιμάζεται να ξεκινήσει και μετά κάποιοι ανακαλύπτουν ότι εκεί υπάρχουν κάποια αρχαία. Ας πάρουμε και το τηλεοπτικό τοπίο έγινε ότι έγινε και στο τέλος, η κυβέρνηση λέει ότι λάθος κάναμε και γυρνάει πίσω τα λεφτά. Όλο αυτό μαρτυρά ότι είναι μια κυβέρνηση που δεν μπορείς να την εμπιστευτείς, δεν μπορεί ο επενδυτής να εμπιστευτεί τα χρήματά του, οπότε σκέφτεται να πάω ή μήπως δεν με θέλουνε; Άρα το ζήτημα της πολιτικής αλλαγής είναι κεντρικό.

Για να αλλάξει το κλίμα χρειάζεται μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός που να δίνει τα εχέγγυα ότι θα μεταρρυθμίσει το κράτος, την δημόσια διοίκηση, θα αντιμετωπίσει την διαφθορά, θα επιταχύνει την δικαιοσύνη, ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Χρειάζεσαι λοιπόν έναν πρωθυπουργό που να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αποτολμήσει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο, να πιστεύει στην ανάγκη της ιδιωτικής οικονομίας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο πολιτικός που οικοδόμησε την διαδρομή του, καλλιεργώντας αυτά τα χαρακτηριστικά.

Εξακολουθεί όμως και υπάρχει το ερώτημα πως θα αλλάξει το μίγμα. Πως μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη; Ποιο θα είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει η Ν.Δ;

Ας μην είμαστε υπερβολικοί, αυτό δεν γίνεται την επόμενη μέρα το πρωί.

Αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος, επί των οικονομικών είναι συγκεκριμένα πράγματα, είναι τέσσερις μειώσεις. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ένα βάθος διετίας στο 30%, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24 στο 13, μείωση τωνφορολογικών συντελεστών στο εισόδημα των νομικών προσώπων και προστέθηκε και η δέσμευση για κατάργηση του ειδικού φόρου που έχει μπει πάνω στο κρασί. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Πολύς κόσμος ρωτάει τι άλλο θα κάνετε, τι θα μειώσετε; Η απάντηση είναι η εξής, για να απαντήσουμε σοβαρά και οργανωμένα πλην των συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχουμε κάνει, πέρα από αυτές, θα πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας που θα παραλάβουμε.

Εάν πιέζουν όμως οι δανειστές για μειώσεις στις συντάξεις, θα το κάνετε; ή για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων .

Είτε το πουν , είτε δεν το πουν οι δανειστές, έχει τεράστια σημασία να βάλουμε την οικονομία να δουλεύει, αν η οικονομία δεν δουλεύει δεν έχει σημασία, το τι θα πουν οι δανειστές, σημασία έχει το ότι δεν θα μπορείς να πληρώνεις. Το κύριο ζήτημα σήμερα, δεν είναι αν ο Τσίπρας είπε ψέματα, αν εξαπάτησε τους ψηφοφόρους, αν έχει διαψευστεί σε κάθε του διακήρυξη, αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας ούτε οι πιο σκληροί Συριζαίοι, το βασικό πρόβλημα με τον Τσίπρα σήμερα δεν είναι απλώς ότι κορόιδεψε, είναι ότι δεν ξέρει που μας πάει, τι θέλει να κάνει; 

Γίνονται εκλογές και ας υποθέσουμε ότι η ΝΔ δεν καταφέρνει να πάρει αυτοδυναμία και είναι υποχρεωμένη να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε τι γίνεται;

Νομίζω ότι αυτό είναι ο πολιτικός και στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τι; Να περιορίσει την επιρροή της Ν.Δ, και να αποτρέψει όπως το έχει διατυπώσει ο Φίλης, την συνεργασία της Ν.Δ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ώστε να οδηγήσει έτσι τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, χωρίς την πριμοδότηση των 50 εδρών. Όπου έτσι θα είναι πλέον υποχρεωτική η συνεργασία Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι όμως το σκέφτονται αυτό, γιατί εκτός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και άλλοι που το σκέφτονται, υπάρχουν και άλλα κέντρα που το προωθούν, διαπράττουν εγκληματικό σφάλμα, για να το πω επιεικώς, απέναντι στο έθνος. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μια αέναος διαπραγμάτευση μεταξύ πλευρών πολιτικής που έχουν πολύ βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, όπου η σύνθεση αυτών των διαφωνιών είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτό το σχέδιο, στοχεύει στην δημιουργία μιας κυβέρνησης αδύναμης, που μπορεί να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά στο εσωτερικό της οι αντιφάσεις της, θα την καθιστούν αδύναμη και έτσι θα ακυρώνεται η βασική ιδέα που είναι η αποτελεσματική άσκηση πολιτικής. Για να καταργηθεί αυτό το σχέδιο πρέπει να υπάρχει εκλογική και πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια επίθεση στον Άδωνη Γεωργιάδη για την περίοδο που ήταν Υπουργός Υγείας. Επειδή τον διαδεχθήκατε και γνωρίζετε εκ των έσω τι έχει συμβεί. Γιατί πιστεύετε ότι γίνετε αυτή η επίθεση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το τελευταίο διάστημα, έχει μια αγωνία, επειδή το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, κατερρίφθη και κατέπεσε λόγω των ασυνεπειών, των ψευδών και της εξαπάτησης που έχουν κάνει. Ας θυμηθούμε μερικά μόνο παραδείγματα όπως η περίπτωση Καλογρίτσα στις τηλεοπτικές άδειες, οι κατατμήσεις των δημοσίων έργων, η περίπτωση των διοικητών των νοσοκομείων, των διευθυντών των σχολείων, οι περιπτώσεις αντισυνταγματικότητας στις συμβάσεις εργασίας, όπου φαίνεται καθαρά ότι το σχέδιο Τσίπρα είναι ρουσφετολογικό και τους στερεί το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα. Κάνοντας μάλιστα μάλιστα μια βαρβαρότατη πολιτική, προσπαθεί να κάνει μια αντεπίθεση, να κατασκευάσει σκάνδαλα. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών Γεωργιάδη βγήκε μια υπουργική απόφαση η οποία υποτίθεται μεγάλωνε το ποσοστό κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών και τη NOVARTIS. Ε, όλο αυτό το αποδόμησε ο Άδωνις πλήρως και υποθέτω θα έχει συνέχεια σε δικαστικό επίπεδο. Και προφανώς ο Άδωνις ενχολεί γιατί αντιπολιτεύεται μαχητικά.

Επειδή η σύζυγος σας είναι παιδίατρος, τι σας λέει τι γίνετε αυτή τη στιγμή στην υγεία; υπάρχει διάλυση , υπάρχει στασιμότητα; Υπάρχει καλυτέρευση;

Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να έχουν πράξει στην υγεία. Γίνεται μια μικροδιαχείριση διαφόρων ρουσφετολογικού τύπου αιτημάτων. Ποια είναι η μεγάλη παρέμβαση που έχουν κάνει δυο χρόνια τώρα;. Επί των ημερών που έμεινα στο Υπουργείο για 6 μήνες έφερα τέσσερα μεγάλα νομοθετήματα. Που είναι οι δικές τους νομοθετικές παρεμβάσεις; Πανηγυρίζουν για το νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο δεν έχει καν γιατρούς. Νοσοκομείο δεν είναι το κέλυφος, είναι να μπορεί να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Μετά από 2 χρόνια πανηγύρισαν για 3.000 προσλήψεις που ήταν όμως δρομολογημένες από το 2013. Κατέκριναν την πρωτοβάθμια υγεία, αλλά τι έχουν κάνει για αυτό; Δύο χρόνια τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα με το σύστημα προμηθειών και όλος ο καημός τους ήταν να αλλάξουν τις διοικήσεις. Αντίθετα δημιουργούν ένα νέο πρόβλημα με τους ιδιώτες παρόχους υγείας, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές όπου θα έπρεπε να ζητούν τα χρήματα των υπερβάσεων αλλά δεν το κάνουν. Αυτό δημιουργεί ένα χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο το οποίο το μεταθέτουν προφανώς για την επόμενη Κυβέρνηση, που θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πιέζει για οφειλές που δημιουργούνται τώρα.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να χρησιμοποιείστε ως «αλεξικέραυνο». Επιθέσεις που αρχικά είχαν στόχο άλλον, τελικά κατέληξαν σε εσάς. Πρόκειται για τσάμπα μαγκιές ή αντέχετε;

 Για μένα η απόλυτη πολιτική μου προτεραιότητα δεν είναι οι εσωκομματικές τριβές. Μπορεί να υπάρχουν άτομα με τα οποία να συμφωνώ περισσότερο ή λιγότερο, ωστόσο ποτέ δεν έχω αισθανθεί, ούτε και αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοί μου είναι στο εσωτερικό του κόμματος. Εμένα τα μέτωπά μου, οι αντίπαλοί μου οι πολιτικοί, βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στην Νέα Δημοκρατία.

Δηλαδή είστε στρατιώτης;

Ναι, είμαι στρατιώτης και για αυτό το λόγο η απόλυτη προτεραιότητα μου, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών , κοινωνικών και λαϊκών δυνάμεων σε ένα μεγάλο μέτωπο , σε μια μεγάλη συμπαράταξη η οποία θα οδηγήσει στην εκλογική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα του δώσει ισχυρή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πατρίδας. Όλο το υπόλοιπο , ότι με ξεστρατίζει, ότι με βγάζει από το στόχο το προσπερνώ.

Από πολλούς , μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη , θεωρείστε η ακροδεξιά τάση της Νέας Δημοκρατίας . Ισχύει αυτό και γιατί το λένε;

Γιατί προερχόμαστε από το ΛΑΟΣ. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να μου προσάψει κάτι το οποίο είναι εκτός γραμμής της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρχε όμως η προϊστορία των νεανικών σας χρόνων . Η διαδρομή από την ΕΠΕΝ και το Εθνικό Μέτωπο. Εξακολουθείτε να έχετε τις ίδιες αντιλήψεις ή απλώς ήταν ένα νεανικό πέρασμα; 

Προφανώς κάποιος σκέφτεται τα πράγματα με ένα ορισμένο τρόπο όταν είναι 13 ετών, γιατί εγώ στα 13 μου στρατεύτηκα για πρώτη φορά στην ΟΝΕΔ, κάποιος σκέφτεται διαφορετικά στα 20, διαφορετικά στα 30 και διαφορετικά στα 40. Το «διαφορετικά» δεν σημαίνει ότι από Δεξιός έγινα Μαρξιστής, παρότι και αυτό μπορεί να συμβεί σε μια πολιτική διαδρομή, αλλά ότι προφανώς ο κάθε άνθρωπος εξελίσσει τις απόψεις του, τις σκέψεις του, τις πολιτικές του συμπαρατάξεις. Ε αυτό σαφώς ισχύει. Ασφαλώς και δεν σκέφτομαι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, σήμερα. Φαντάζομαι αυτό ισχύει για όλους μας.

Ευθέως δηλαδή αν κάποιος σας πει ακροδεξιό , τι του απαντάτε; Είστε ή δεν είστε;

Δεν είμαι, αλλά δεν θα προσπαθώ να πείσω για αυτά την άκρα Αριστερά. Φυσικά και δεν αποδέχομαι τον όρο. .Αλλά εάν ένας πολιτικός μου αντίπαλος θεωρεί ότι με μειώνει με αυτόν τον τρόπο και νομίζει ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να σκεφτεί, δεν μπορώ να κάνω πολλά για αυτό. Και το έχω ακούσει πολλές φορές όλο αυτό. Προφανώς όμως και οι άνθρωποι οι οποίοι με παρακολουθούν και στους οποίους εκτίθεμαι δημοσίως για να εκλεγώ που επίσης το ακούνε, επίσης το απορρίπτουν. Δηλαδή , οι άνθρωποι που με εκλέγουν προφανώς και δεν αποδέχονται αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Υπάρχει όμως και πολιτικός σας αντίπαλος αυτή τη στιγμή, που παλιά ήταν και στη Νέα Δημοκρατία ο Π.Καμμένος, ο ποίος ευθέως λέει, ότι η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή δε θα έπαιρνε ποτέ έναν Βορίδη ή έναν Γεωργιάδη 

Κοιτάξτε αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω, εάν ο Κώστας Καραμανλής θα μας έπαιρνε η όχι. Όμως , προφανώς σήμερα είμαστε στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με τον Κώστα Καραμανλή.

Πιστεύετε ότι η δεξιά πρέπει να λειτουργεί ως παράταξη , ή θα μπορούσαν να υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές κομμάτων και στη συνέχεια να υπήρχαν μετεκλογικές συνεργασίες, όπως στην Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Εγώ έχω μια άποψη για όλα αυτά . Καταρχάς αυτή η συζήτηση δεν γίνεται εντός της ΝΔ, δεν την ακούω να γίνεται. Συνήθως γίνεται εκτός ΝΔ από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κεντρώος, εγώ είμαι υποστηρικτής της ελεύθερης οικονομίας , είμαι υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτά συμφωνώ με τον Κυριάκο. Επίσης έχω ακούσει τον Πρόεδρο να διατυπώνει το πιο καθαρό πρόγραμμα για την δημόσια τάξη που έχω ακούσει και συμφωνώ απολύτως.

Για την περιοριστική πολιτική στην μετανάστευση επίσης συμφωνώ. Άμα λοιπόν καταλήγουμε να συμφωνούμε στην οικονομία, στην μεταρρύθμιση του κράτους, στη μετανάστευση, στις πολιτικές δημόσιας τάξης, στα ζητήματα της παιδείας, στα ζητήματα της υγείας, τώρα εγώ που είμαι δεξιός και ο Κυριάκος που είναι κεντρώος, τι διαφωνία έχουμε; Μπορεί βέβαια κάποιος να πει ότι έχετε διαφωνία στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ε ναι, αλλά δεν θα κάνουμε και ένα ξεχωριστό κόμμα πάνω στη βάση οτι διαφωνούμε για τα ομόφυλα ζευγάρια . Θα κάνουμε μια ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική μας ομάδα και ότι αποφασίσουμε θα το πράξουμε ή αν πέφτει και κανένα βαρύ συνειδησιακό, ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει. Τι θέλω να πω: Κατά τη γνώμη μου η δεξιά σήμερα και αναφέρομαι στην παράταξη, έχει διαμορφωμένη μια πολύ ισχυρή πλειοψηφική άποψη, μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Ποια είναι αυτή; Ελεύθερη οικονομία, ιδιωτική πρωτοβουλία, μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, βαθιά και μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, το κράτος να γίνει αποτελεσματικό, φιλικό στον πολίτη και φιλικό στην επιχειρηματικότητα, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, νόμος και τάξη, τέρμα με τα ιδεολογήματα της Αριστεράς, αποτελεσματικές πολιτικές στο δημόσιο, μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία της άκρας αριστεράς, περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, αποτροπή στα σύνορα, διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, κλειστά κέντρα κράτησης για τους οικονομικούς μετανάστες και επαναπατρισμός, ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες. Αυτό φτιάχνει μια τεράστια ατζέντα θεμάτων, στην οποία συμφωνούμε όλοι, εγώ δεν έχω ακούσει διαφωνία στο εσωτερικό μας για αυτά.

Ναι αλλά δεξιά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η Χρυσή Αυγή . 

Η Χρυσή Αυγή , δεν είναι δεξιά, η Χρυσή Αυγή είναι ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα

Ο κόσμος όμως που την ψηφίζει πιστεύετε ότι έχει ιδέες εθνικοσοσιαλιστικές;

Ο κόσμος που την ψηφίζει έχει τους λόγους του γιατί ο ψηφοφόρος διαμορφώνει την θέση του επηρεαζόμενος από μια σειρά παράγοντες. Κάποιοι σίγουρα δίνουν έγκριση στην εθνικοσοσιαλιστική της ταυτότητα. Κάποιοι άλλοι την ψηφίζουν γιατί είναι οργισμένοι και θεωρούν ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τιμωρήσουν αυτό που θεωρούν ως διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Μπορεί κάποιοι να την ψηφίζουν γιατί θεωρούν ότι δεν κάνουμε αρκετά για να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση .Οι λόγοι για τους οποίους παίρνει ψήφους η Χρυσή Αυγή είναι διάφοροι , αλλά να ξεκαθαρίσουμε κάτι , αυτή η συγκεκριμένη αντίληψη ουδέποτε είχε σχέση με την δεξιά.

Είστε ξεκάθαρος στην απάντηση, αλλά πολλοί λένε ότι ο Βορίδης είναι στην Νέα Δημοκρατία για να αντλήσει ψήφους από τα δεξιά και από τη Χρυσή Αυγή . 

Ο Βορίδης, είναι στην Νέα Δημοκρατία, γιατί όπως εξήγησα και προηγουμένως, ταυτίζομαι με την προγραμματική της ατζέντα. Η «Νέα Δημοκρατία» είναι το κόμμα που εκφράζει την Δεξιά. Και επαναλαμβάνω η Χρυσή Αυγή δεν έχει την παραμικρή ιδεολογική ή ιστορική σχέση με την δεξιά.

Στο παρελθόν είχατε χαρακτηρίσει τον εαυτό σας εθνικοφιλελεύθερο. Τι σημαίνει αυτό;

Καμία σχέση με τον κρατισμό. Το κράτος πρέπει να έχει συγκεκριμένο ρόλο , πρέπει να είναι λειτουργικό ,πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη , πρέπει να είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα , πρέπει να διευκολύνει την δράση και όχι να την εμποδίζει και πρέπει σαφώς να είναι οριοθετημένες οι δουλειές του. Καμιά δουλειά δεν έχει το κράτος π.χ να έχει ξενοδοχεία , το κράτος δεν είναι ξενοδόχος , η να έχει ακόμα το κράτος ΚΤΕΟ δηλαδή συνεργεία.

ΔΕΗ όμως πρέπει να έχει; 

Κατά τη γνώμη μου , θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε περεταίρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και είμαστε σε ένα τέτοιο δρόμο .Με το νερό είναι πιο πολύπλοκη υπόθεση, κυρίως γιατί είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ανταγωνιστικό δίκτυο. Η έννοια της απελευθέρωσης πάντα συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα.

Δηλαδή θα μπορούσαμε να πουλήσουμε και το νερό, την ΕΥΔΑΠ ; 

Θα μπορούσαμε να την πουλήσουμε για να υπάρξει μια αποτελεσματικότερη διαχείριση. Είναι ένα μοντέλο αποκρατικοποίησης. Εγώ δεν λέω όχι στην αποκρατικοποίηση αυτή, αλλά θα την συνέδεα με δεσμεύσεις επενδυτικού χαρακτήρα π.χ με δεσμεύσεις για επενδύσεις που θα βελτίωναν το δίκτυο, την ποιότητα του νερού.

Από τη στιγμή όμως που είναι κερδοφόρος μια επιχείρηση, πρέπει να πουληθεί;

Το «κερδοφόρος» είναι σχετικό , γιατί εύκολα , αυτά που είναι κερδοφόρα γίνονται μη κερδοφόρα και καταλήγουν στις πλάτες των φορολογούμενων. Κατά δεύτερο, γιατί να μην γίνει περισσότερο κερδοφόρα μια επιχείρηση και κατά τρίτο, γιατί να βάλει χρήματα το κράτος που σήμερα δεν έχει σε υποδομές, οι οποίες πρέπει να βελτιώνονται και να εξελίσσονται και όχι κάποιος επενδυτής. Διότι εάν δεν έχεις λεφτά κάποιος πρέπει να τα βάλει.

Με τον Κώστα Καραμανλή μιλάτε ;

Φυσικά.

Πολλοί λένε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι αρεστός στον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό έχει μείνει έξω από το κάδρο της αντιπαράθεσης , πιστεύετε ότι υπάρχουν Καραμανλικά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ ;

Θα επαναλάβω αυτά που είπε ο νεώτερος Κώστας Καραμανλής για τον Κώστα Καραμανλή, ότι ο Καραμανλής είναι πάντα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και νομίζω ότι είναι άθλια η προσπάθεια που γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα είδος εσωτερικής διαιρέσεως. 

Ότι δήθεν υπάρχει μια καλή Καραμανλική Νέα Δημοκρατία, τα διάβασα αυτά και κόντεψα να κλάψω από τα γέλια. Διάβαζα την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος έλεγε ,πόσο καλός είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης και η Καραμανλική Νέα Δημοκρατία και πόσο την νοσταλγούνε. Ποιοι , αυτοί οι οποίοι εμάχοντο αυτή την Νέα Δημοκρατία με φανατισμό και οι οποίοι είχαν ακυρώσει πλήρως οποιαδήποτε προσπάθεια είχε κάνει η συγκεκριμένη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρεσβύτερου και του νεώτερου. Αυτή η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα να μας βγάλει από το δήθεν στρατηγικό μας αδιέξοδο, ότι έχει μια αγωνία για το μέλλον της Ν.Δ και της δεξιάς, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκετε σε πραγματικό πανικό, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο κόσμος της παράταξης είναι όλος ενωμένος. Δεν υπάρχει διαίρεση μεταξύ Καραμανλικών , μη Καραμανλικών , Μητσοτακικών , Σαμαρικών και τα λοιπά . Γιατί όλοι, πρώτον , έχουν έναν πολύ σαφή πολιτικό στόχο, που είναι η πολιτική και εκλογική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές , που αποτελεί προϋπόθεση εθνικής ανασυγκρότησης. Και δεύτερον, είναι όλοι συντεταγμένοι σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε λίγο καιρό, έχουμε τις εκλογές στην Γαλλία. Βλέπουμε συνολικά στην Ευρώπη να ανεβαίνει η ακροδεξιά. Επειδή είχατε στενές σχέσεις με την οικογένεια Λεπέν συνταυτίζεστε με τις θέσεις της; Θεωρείτε ότι είναι λαϊκιστικές; 

Η Λεπέν εκφράζει αυτή τη στιγμή εντελώς διαφορετικές θέσεις από τις δικές μου. Εκφράζει θέσεις απέναντι στην Ευρώπη, πιστεύει σ έναν πολύ σκληρό οικονομικό κρατισμό. Όσον αφορά τον λαϊκισμό, θα ήθελα να πω το εξής, ο αφορισμός του λαϊκισμού δεν αρκεί, αν μένεις σε μια γειτονιά, που δεν μπορείς να κυκλοφορείς από την εγκληματικότητα, όπου έχει πλημυρίσει από παράνομους μετανάστες, όπου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στο πάρκο με το μωρό σου, γιατί δεν έχεις ασφάλεια ή επειδή είναι πολύ βρώμικα, όπου δεν έχεις δουλειά γιατί η ανεργία είναι στα ύψη, όπου κινδυνεύει το παιδί σου στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς από τη βία και τα ναρκωτικά, όπου αν αρρωστήσεις και πας στο κέντρο υγείας, θα σε αντιμετωπίσουν σαν να είσαι σκυλί, τότε δεν μπορείς να ακούς από τους πολιτικούς που σε αντιπροσωπεύουν, να λένε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και να βελτιώσουν την οδυνηρή σου καθημερινότητα. Τότε αυτός ο ψηφοφόρος, καταφεύγει στο λαϊκιστή πολιτικό. Γιατί; Διότι ο λαϊκιστής πολιτικός, θα θέσει όλα τα σωστά ερωτήματα, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει καμία απάντηση. Θα υποσχεθεί, θα δώσει ψεύτικες ελπίδες. Η πρόκληση όμως δεν είναι να επισημαίνεται απλώς το αδιέξοδο των λαϊκιστικών υποσχέσεων, αλλά να λύνονται τα προβλήματα.

Τι πιστεύετε όμως για την πορεία της Ευρώπης;

Δεν πιστεύω ότι θα διαλυθεί, θεωρώ ότι η Ευρώπη έχει ρίζες στην συνείδηση των λαών και θα προχωρήσει. 

Με τα διάφορα όμως εθνοκεντρικά κόμματα που ανεβαίνουν σε όλες τις χώρες, βλέπουμε την αντίδραση των πολιτών απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. 

Μα η ενιαία Ευρώπη, είναι ακριβώς η απάντηση των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση. Όταν διαμορφώνονται μεγάλες ανταγωνιστικές αγορές, εξ αιτίας των αναδυόμενων οικονομιών, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, που είναι τεράστιες οικονομίες, τεράστιες καταναλωτικές αγορές με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπου έχεις μετακινήσεις κεφαλαίων προς τα εκεί, γιατί αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη, τότε η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση, πρέπει να είναι η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. Και φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να κλειστεί στα εθνικά της σύνορα. Αν το κάνει, δεν θα έχει καμία τύχη, θα ισοπεδωθεί.

Μήπως όμως οι Γάλλοι στρέφονται προς την Λεπέν γιατί φοβούνται, όπως και εδώ, ότι ξηλώνεται σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος;

Προφανώς, από την μια μεριά, τα αριστερά μοντέλα δεν λειτούργησαν και αφ ετέρου η απάντηση που πήραν τα λαϊκά στρώματα σχετικά με την εργασία τους, το εισόδημά τους, την προστασία του περιβάλλοντος την εκπαίδευση και την υγεία δεν είναι επαρκής. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα διατηρήσεις αυτό το επίπεδο κοινωνικού κράτους; Μόνο να το λες, δεν αρκεί. Αυτό δηλαδή που κάνει και ο Τσίπρας, το λέει αλλά δεν το πετυχαίνει. Το ίδιο κάνει και η Λεπέν. Έχει καμία απάντηση; Όχι, γι αυτό επιμένω ότι η απάντηση σε όλα αυτά, πρέπει να είναι οι αποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές. Για να συμβεί όμως αυτό στη χώρα μας, χρειάζεται ένα μεγάλο, ηγεμονικό ρεύμα, η Ν.Δ που θα αναλάβει μια τεράστια ευθύνη, γιατί πρέπει να δώσει λύσεις και δεν έχει περιθώρια αποτυχίας.

Αν η κυρία Λεπέν σας ζητούσε βοήθεια στο προεκλογικό της αγώνα, θα πηγαίνατε; 

Όχι, είμαι σε τελείως διαφορετική πορεία. 

Έχετε κρούσεις από φίλους σας για την δημιουργία ενός κόμματος με εσάς πρόεδρο; Το έχετε σκεφτεί; 

Δεν μπορείς να βάλεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Το άλογο στο προκείμενο είναι τα συμφέροντα της πατρίδας. Όλες οι επιδιώξεις, όλα τα πολιτικά σχέδια πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδας. Αυτή λοιπόν την στιγμή, αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι κάποιος, ο οποίος μπορεί να φέρει την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιράσου το

Τελευταία νέα